Előző
Következő
új cikk

Külföld

Vihar a Wolff-könyv körül

Népszava|2018. jan 5. 05:34
[A+ A-]

Fotó: AFP/Jim Watson

Villámokat szórva szakított Donald Trump korábbi legfőbb stratégiai tanácsadójával, aki túl fontosnak hitte magát. Az amerikai elnök ügyvédei levelet küldtek Steve Bannonnak, és jogi következményeket helyeztek kilátásba arra az esetre, ha további becsmérlő kijelentéseket tenne az elnökre, illetve családjára.

A levél előzménye, hogy részletek szivárogtak ki egy Michael Wolff nevű szerző jövő kedden megjelenő könyvéből, amely mintegy kétszáz személy kikérdezése nyomán írja le Trump Fehér Házának belső viszonyait. Az egyik meginterjúvolt Steve Bannon, a Breitbart News című szélsőjobboldali – amerikai szóhasználattal „altright”, vagyis alternatív jobboldali – hírportál létrehozója, aki szélsőségesen idegengyűlölő nézeteinek lehetséges megvalósítójaként fedezte fel magának a még csak elnökaspiráns Trumpot, és aki a választási győzelem után az elnök egyik legközelebbi bizalmasa lett, mígnem a fehér házi stáb racionálisabb többsége ki nem szorította onnan. Bannon azt mondta a könyv írójának, hogy az elnök fia, „Don Junior” éktelen hibát, sőt hazafiatlanságot és hazaárulásszámba menő bűnt követett el, amikor a tavalyi elnökválasztási kampány alatt titkosszolgálati hátterű oroszokkal ült le tárgyalni – ráadásul magában a New York-i Trump-toronyban, és anélkül, hogy jelen lettek volna a saját ügyvédei. Ezeknek az oroszoknak állítólag kompromittáló adataik voltak Hillary Clintonról, Trump demokrata párti elnökjelölt-vetélytársáról.

Trump elnök jogászai most nem csupán Bannont fenyegették meg, hanem a kiadónak is levelet küldtek, s a könyv megjelentetését kívánják megakadályozni. Ellenkező esetben becsületsértésért pert indítanak.

Az amerikai elnökválasztási folyamat feltételezett orosz befolyásolásáról szóló híreszteléseknek Robert Mueller különleges

Michael Wolff

Michael Wolff

ügyész hivatala próbál utánajárni. A Wolff-könyv kiszivárgott részletei szerint Bannon úgy véli, Mueller emberei a pénzmosás témájára igyekeznek ráakaszkodni, és a vizsgálat közben az országos tévéállomások ízekre fogják szedni ifjú Donald Trumpot. A volt fehér házi főstratéga nem ad hitelt az elnök azon állításának sem, hogy nem tudott fia és az oroszok közötti találkozóról, amelyen egyénként ifjabb Donald mellett részt vett Jared Kushner, az elnök veje, valamint Paul Manafort volt kampányigazgató is, aki ellen Muellerék időközben már vádat emeltek.

„Amikor megszűnt a fehér házi állása, megbolondult” – mondta Trump elnök Bannonról, akit korábban nem győzött magasztalni, most viszont azt bizonygatja, hogy Bannonnak valójában szinte semmilyen befolyása nem volt elnöki tevékenységére, alig találkoztak egymással.

A történtek egyik következménye, hogy Wolff könyve már most, a megjelenés előtt vezeti az Amazon bestsellerlistáját. A másik, hogy Trump csapdába került: az „altrightra” támaszkodva győzött a választáson, de az „altright” öleléséből nem könnyű szabadulnia.

Kárpáti János

Lájkoljon minket a Facebook-on is!