Előző
Következő
új cikk

Külföld

Orbán veszélyes logikája

nepszava.hu|2018. jan 5. 09:15
[A+ A-]

Vasárnaptól kezdődnek a nagykoalíciós egyeztetések a német uniópártok és a szociáldemokraták között. Az már most egyértelmű, hogy a legnagyobb viták a menekültkérdésben várhatóak.

Martin Schulz SPD elnök a Bild napilapnak adott interjújában felszólította Horst Seehofert, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnökét, egyértelműen mondja meg Orbán Viktornak, aki ma szólal fel a CSU parlamenti csoportjának Seeonban esedékes tanácskozásán, meddig mehet el a migráció, a sajtó- és a véleményszabadság területén. Schulz megfogalmazása szerint Orbán veszélyes logikát követ a menekültkérdésben.

A CDU, a CSU, és az SPD egy hétig egyeztet arról, képesek-e a további négy évig tartó nagykoalíciós kormányzásra. Ha igen, ezt követően kezdődhetnek meg a koalíciós tárgyalások, amennyiben erre az SPD rendkívüli kongresszusán a küldöttek áldásukat adják. A CSU parlament csoportjának ülése szombatig tart. A tanácskozáson várhatóan megerősítik azt a követelésüket, hogy határozzák meg, legfeljebb hány menekült érkezhet az ország területére. Követelni fogják azt is, hogy vizsgálják meg a fiatal menekültek életkorát. Schulz azonban hallani sem akar erről. Az egész vita egy rajnavidék-pfalzi esetből indult ki, melynek során egy fiatal menekült megölte 15 éves barátnőjét. Az SPD elnöke úgy véli, egy törvényt nem lehet egyetlen esetre alapozni. Schulz kifejtette továbbá azt is, hogy nem lehet korlátozni a beengedett bevándorlók családegyesítési kérelmeit.

A német kormány először 2016 tavaszában korlátozta a családegyesítése programot. Berlin ezt követően 2018 márciusáig felfüggesztette azt, és egy év átmeneti védelmet ajánlottak fel azoknak, akik háborús körülmények miatt menekültek el hazájukból. A kérelmeket egy év után felülbírálják, de ebben komoly szerepet játszik majd szülőföldjük jövőbeli biztonsági besorolása is. Németországban eddig minden olyan menedékjoggal vagy menekültstátusszal felruházott bevándorlónak joga volt ahhoz, hogy családtagjait Németországba hozza. Magával a lehetőséggel csak a szűkebb családi kör élhet, a házastárs és a gyermekek. Abban az esetben, ha egy bevándorló fiatalkorú (vagy annak vallja magát), szüleit és testvéreit is magához kéretheti. Csak akkor lehet családegyesítési kérelmet benyújtani, ha valaki már kézhez kapta a menedékjogról szóló dokumentumokat.

Az SPD ragaszkodik a program folytatásához.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!