Előző
Következő
új cikk

Külföld

Már a NATO-nak is van himnusza - Hallgassa meg!

nepszava.hu|2018. jan 5. 16:14
[A+ A-]

Török NATO-katonák (SABRI KESEN/ANADOLU AGENCY)

A NATO - történetében először - hivatalos himnusszal egészítette ki intézményes jelképeit. Az észak-atlanti szövetség tájékoztatása szerint a himnusz már 1989-ben, a NATO megalapításának 40. évfordulója alkalmából megszületett, de akkor nem hoztak döntést a bevezetéséről, és évtizedekre félretették - írja az MTI.

Most újra elővették. A zeneművet André Reichling kapitány, a luxemburgi hadsereg zenekarának karmestere írta, és megkomponálása óta már számos NATO-eseményen eljátszották, legutóbb a tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján, 2017 májusában. Reichling kapitány harminc éve játszott kompozíciója az év elejétől érvényes hivatalos himnusz lett - közölte a katonai szövetség. 

A NATO-tagországok atlanti szövetséghez akkreditált nagyköveteinek tanácsa (Észak-atlanti Tanács, NAC) által jóváhagyott himnusz nem tartalmaz dalszöveget. A másfél perces műben összesen húsz hangszer szólal meg, fuvolák, oboák, klarinétok, szaxofonok, trombiták, kürtök, harsonák, tuba és dobok. A NATO hivatalos himnuszának kottája a szövetség internetes oldalán megtekinthető, a zenemű meghallgatható.

A ma már 29 tagú NATO-t a hidegháborús fegyverkezés idején, 1949. április 4-én alapították Washingtonban. Az alapító tagok között volt az Egyesült Államok, Belgium, Dánia, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Izland, Kanada, Luxemburg, Norvégia, Olaszország és Portugália. A NATO fő célkitűzései között szerepel, hogy a tagállamok minden politikai és katonai eszközt igénybe vesznek a tagországok szabadságának és a biztonságának megőrzése érdekében.

Magyarország - Csehország és Lengyelország mellett - 1999-ben csatlakozott a katonai tömbhöz. 
    

Lájkoljon minket a Facebook-on is!