Előző
Következő
új cikk

Külföld

Megkérdőjelezik Trump alkalmasságát

Népszava|2018. jan 6. 05:32
[A+ A-]

FOTÓ: JIM WATSON/AFP

Az elbocsátott főtanácsadó, Steve Banon könyvbeli történetei is azt támasztják alá, hogy Donald Trump elnöki alkalmassága megkérdőjelezhető, mentális állapota miatt nem alaptalanul aggódnak a képviselők.

„Van-e valami baj Donald Trump idegeivel?” – teszi fel a kérdést a The Atlantic című amerikai magazin. Terjedelmes írásában az orvos végzettségű James Hamblin vezető szerkesztő úgy vélekedik, hogy távdiagnosztikai kísérletezés helyett az amerikai szövetségi kormányzatnak rendelkeznie kellene olyan rendszerrel, amely lehetővé teszi az elnök közeli, szakszerű megfigyelését ideggyógyászati szempontból.

A kérdés – írja a The Atlantic – annak nyomán vetődik fel, hogy Trump gyakran kifejezetten furcsán, néha aggasztóan viselkedik, és emiatt többen fogalmaznak meg kételyeket a legfőbb hivatalt ellátó személy alkalmasságát illetően. Sokszor elképesztően nagyzol, érzelmeit egyáltalán nem szorítja kordába. Az ilyen jelenségek sorában csak a legutóbbi volt Trumpnak az a felelőtlen harciaskodásról tanúskodó megnyilvánulása, amikor a minap azzal kérkedett, hogy az ő atomcsapás-indító gombja nagyobb, mint Észak-Korea diktátoráé.

Az utóbbi időben több alkalommal lehetett megfigyelni kisebb rendellenességeket az elnök mozdulataiban. Novemberben egyszer beszéd közben ivott egy kortyot, de feltűnően lassan, óvatosan emelte szájához a kis vizespalackot. Ilyenkor az egészséges beszélőnek könnyedén, minden erőfeszítés nélkül kell megtennie a mozdulatot, és közben a szemét nem lenne szabad levennie a hallgatóságról, illetve a kameráról, márpedig Trump levette.

Decemberben, amikor az új nemzetbiztonsági stratégiát ismertette, a beszéd közben két kézzel ragadott meg egy vizespoharat, és úgy itta ki. Ez már nagyobb feltűnést keltett, olyan volt, mint amikor egy átfagyott ember vacogva tartja a kakaós bögrét, vagy mint amikor a gyermek tanulja, miként kell tartani a csészét.

Abban a beszédben, amikor az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetéséről szóló döntését jelentette be, egyes pontokon kifejezetten elmosódottan beszélt, szavait nehezen lehetett érteni.

Pszichiáterhez fordultak a képviselők
Kilenc demokrata és egy republikánus képviselő decemberben a Yale Egyetem ismert pszichiátria professzorához, Bandy Leehez fordult szakvéleményért Donald Trump mentális állapotát illetően, tudta meg a CNN és a Politico. A képviselők attól tartanak, hogy az elnök instabilitása valós veszélyt jelenthet az országra nézve.
A Fehér Ház szóvivője útján reagált, aki nevetségesnek és szégyenletesnek nevezte az elnök alkalmatlanságáról szóló vádakat. Lee professzor mászerkesztőként kiadott egy könyvet ''The Dangerous Case of Donald Trump'' (Donald Trump veszélyes esete) címen, amelybe több pszichiáter Trump elmeállapotátról szóló esszéit közölte. 

Készültek olyan elemzések, amelyek világosan kimutatják, hogy az elmúlt húsz-harminc évben Donald Trump beszédkészsége sokat romlott. Az általa adott interjúkban a beszéd folyamatossága szakadozottá vált, nem fejezi be a mondatokat, szókincse drámaian leszűkült, sokszor ismételgeti ugyanazokat a kifejezéseket.

A beszédkészségért az agyban a homloklebeny felelős, miként az ítélőképességért, problémamegoldó képességért és az önfegyelemért is – jegyzi meg James Hamblin.

Az elnök neurológiai alkalmasságának a vizsgálatára a múltban többször tettek javaslatot, de azokat soha nem valósították meg, holott – írja a The Atlantic szerzője – a hivatal ellátása ma már nem ugyanaz, mint régen, Amerika történelmének legnagyobb részében, amikor a haderő főparancsnoka számára nem volt lehetséges egész kontinensek elpusztítása egyetlen gyors döntéssel. Azokat, akiknek az a dolguk, hogy üljenek egy bunkerben, és várják a nukleáris csapásra vonatkozó jelzést, havonta háromszor tesztelik, képesek-e végrehajtani az előírásszerű teendőket. Az elnököt nem ellenőrzik, képes-e ezzel kapcsolatos saját előírásszerű teendőinek a végrehajtására.

Kárpáti János

Lájkoljon minket a Facebook-on is!