Előző
Következő
új cikk

Külföld

Kármentés Berlinben

Népszava|2018. jan 8. 05:33
[A+ A-]

Fotó: Bernd von Jutrczenka/AFP/DPA

A németek többsége úgy véli, létrejön Németországban az újabb nagykoalíció az uniópártok és a szociáldemokraták között. Az Emnid felmérése közvetlenül az előtt készült, hogy vasárnap délelőtt megkezdte a koalíciós egyeztetéseket a CDU/CSU és az SPD. A megkérdezettek 34 százaléka vélekedett úgy, hogy a konzervatívok nem lesznek képesek megállapodni a közös kormányzásról a szociáldemokratákkal, 13 százalék pedig bizonytalannak mondta magát. A megkérdezettek 54 százaléka annak a véleményének adott hangot, hogy az új nagykoalíció jó hatással lesz Németországra. Negatív hatásoktól csak 33 százalék tart.

A tegnapi egyeztetések során először a pártelnökök és a frakcióvezetők ültek tárgyalóasztalhoz, délután a 14 munkacsoport is megkezdte a munkát, méghozzá az SPD központjában. Ma a CDU főhadiszállásán folytatják a megbeszéléseket.

Horst Seehofer, a CSU elnöke derűlátóan nyilatkozott a megállapodás esélyét illetően. „Jó tervezésre, bátorságra és kreativitásra van szükségünk. Ha ez mind megvan, akkor sikerülni fog” – közölte. A tárgyalások végéig nem hoznak nyilvánosságra részleteket a megbeszélések alakulásáról. A megbeszélések csütörtöki lezárásakor várhatóan a pártok által jóváhagyott közös nyilatkozatot tesznek majd közzé. A résztvevőket óva intik attól, hogy a közösségi oldalakon tegyenek közzé részinformációkat.

Ahhoz, hogy az egyeztetéseket követően megkezdődhessenek a konkrét koalíciós tárgyalások, az SPD küldöttjeinek is igent kell mondania, a párt január 21-én, Bonnban esedékes rendkívüli kongresszusán. Német lapok rámutatnak: a pártok megállapodásra vannak ítélve.

Andreas Vosskuhle, a német alkotmánybíróság elnöke a Rheinische Post hasábjain szólított fel gyors kormányalakításra, szerinte csak így kerülhető el az, hogy ne szenvedjen el az ország további politikai károkat. Martin Schulz, az SPD elnöke az Aachener Nachrichten című lapban „gyorsaságot” és „stabilitást” ígért. Kompromisszumra való készségét hangoztatta Andrea Nahles, az SPD frakcióvezetője is. Utalt arra, tisztában vannak vele, hogy nem minden követelésük szerepel majd a kormányprogramban. Thomas Oppermann, a Bundestag szociáldemokrata alelnöke pedig azt közölte, nem lenne tanácsos, hogy kisebbségi kormány jöjjön létre Németországban.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!