Előző
Következő
új cikk

Külföld

Újra felütötte fejét a sertéspestis

nepszava.hu|2018. jan 8. 14:54
[A+ A-]

Nem bírnak velük (Képünk Illusztráció: Philippe Clément/BELGA)

Újra terjed az afrikai sertéspestis a kelet-morvaországi Zlín régióban. A cseh hatóságok további szigorú intézkedéseket helyeztek kilátásba - írja az agrarszektor.hu.

A helyi lakosság az utóbbi napokban legalább hét vaddisznótetemet talált azon a területen kívül, amelyet tavaly nyáron elektromos kerítéssel vettek körül. A zárt terület mintegy 40 négyzetkilométer nagyságú és tucatnyi települést foglal magába. Az állatok feltehetően a járványnak estek áldozatul.

Az állami állategészségügyi felügyelőség elnöke szerint haladéktalanul újabb védelmi intézkedéseket hoznak, hogy megakadályozzák a járvány továbbterjedését. Így egyebek között napokon belül elrendelik a Zlíni régió lakosság által tenyésztett sertéseinek összeírását, esetleg a levágásukat, valamint a lakossági sertéstartás ideiglenes megszüntetését. A hatóságok újra vadászokat küldenek a régióba, hogy az elkóborolt vaddisznókat kilőjék. 

A lezárt terület településein a háztáji tenyésztésben lévő sertések levágását már novemberben elrendelték. Most ezt az intézkedést más településekre is kiterjesztik, kivéve a tenyésztési törvény alapján működő sertéstelepeket. 

A védelmi intézkedésekre eddig mintegy 50 millió koronát (580 millió forint) költött az állam. A zárt területen eddig 567 vaddisznót lőttek ki, közülük 15-nél állapítottak meg afrikai sertéspestist. A régióban elszaporodtak a vaddisznók, a vadászok eddig összesen legalább kétezer állatot lőttek ki. 

Az afrikai sertéspestissel fertőzött első vaddisznókat tavaly június második felében fedezték fel a régióban. Augusztusban a fertőzés gócpontjának számító több mint 40 négyzetkilométernyi területet 73 centiméter magas drótkerítéssel vették körbe, amelybe áramot vezettek. Zdenek Hlustík, a regionális vadászszövetség elnöke akkor úgy nyilatkozott, reményeik szerint a villanykerítéssel és a további óvintézkedésekkel sikerül megakadályoznunk a sertéspestis továbbterjedését. A területet drónokkal ellenőrizik és felügyelik. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!