Előző
Következő
új cikk

Az I. világháború

Vadnémetek uszítanak, polgárháborút akarnak

Népszava-összeállítás|2018. jan 9. 08:00
[A+ A-]

A főszónok szerint a bujtogatókat, himpelléreket, a fal mellé kellene sorba állítani és valamennyit agyonlőni

A „Berliner Tageblatt"-nak táviratozzák Danzigból: A nyugatporoszországi mezőgazdák szövetsége szombaton, a Lalin mellett lévő Marburgban gyűlést tartott, amelyen báró Wangenheim és Oldenburg-Janusehek kamarás volt a főszónok.

Báró Wangenheim többek közt ezt mondta: „Azt az államférfiút, aki hadikárpótlás nélkül köt békét, mint hazaárulót agyon kellene lőni". Oldenburg-Janusehek kamarás is emlegette az agyonlövést, így: „Ha a szociáldemokrata munkások vonakodnának hadianyagot gyártani, fegyveres erővel kellene őket kényszeríteni a munkára, a bujtogatókat pedig, ezeket a himpelléreket, a fal mellé kellene sorba állítani és valamennyit agyonlőni".

A gyűlésről üdvözlő táviratot küldtek gróf Hertling birodalmi kancellárnak. A sürgöny szövege ez: Kegyelmességednek az orosz békekiküldöttek szemtelen föltételeire adott válasza, mint az erőnek új életre kelt öntudata országszerte hálás elismerésre talált.

Olyan békét kívánunk, amely fölér az óriási vér- és pénzáldozatokkal, a német keleti határok kikerekítése útján pedig megóvja hazánkat az ellenséges rablóbetörések megismétlődésétől.

Népszava 1918. január 9.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!