Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

És mégis mozog... - A paksi atomerőmű 4. blokkja

Népszava|2018. jan 9. 05:20
[A+ A-]

ELHAJLÁS A reaktorblokk mozgása közismert tény a szaktárca szerint - Népszava fotó

Paks Vádaskodó közleményben véleményezi az egyik atomblokk süllyedését illető - alapvetően lapunk által feltárt - tényeket a szaktárca.

Rémhírterjesztés zajlik ”Paks süllyedése” körül – közölte az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a Népszava, a témát érintő cikkének megjelenése után, bár konkrét forrásra nem hivatkozva. A negyedik blokk mozgása ismert, és ellenőrzött folyamat – szögezik le. Ez a biztonságos működést a legkisebb mértékben sem veszélyezteti – teszik hozzá. (Az OAH nyomán lapunk se állított mást.)

Tudósításunk szerint az Országos Atomenergia Hivatal – OAH - a 4. blokk húsz éves élettartamhosszabbítási eljárása során az atomerőművet a süllyedés ellenőrzésének finomítására szólította fel, amire az engedély fejében ígéretet is kaptak. Bár lapunk csak nyilvános forrásokból dolgozott, a blokksüllyedés közismertségén a visszajelzések tanúsága szerint valamelyest tudósításunk is segített. A jelenségre közvetlenül Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető nyilvános parlamenti kérdéseiben hívta fel a figyelmet.

A szocialisták adatokat várnak
Tóth Bertalan számára a négyes blokk süllyedése súlyosan aggodalmas, ezért részletes adatokat kér az atomerőműtől és a hatóságtól – jelentette be tegnap az MSZP frakcióvezetője. Jelen formájában Paks 2-t se támogatják, az atomenergia szükségességéről szóló döntést pedig a választókra bíznák.

 

A süllyedés felgyorsulásával az NFM szerint az atomerőmű bővítése miatt sem kell számolni. (Ez új adat, bár kissé koraiként hat, hisz a 4. blokk felmérésének pontosítására a paksiak októberben még csak ígéretet tettek.) Az atomerőmű bővítése az Európai Unió és a hazai hatóságok teljes kontrollja alatt zajlik - biztosítanak (bár eddig a "bővítés" helyett a "kapacitásfenntartás" szót használták). Az építmények súlya a talaj összenyomódását okozza, süllyedésük tehát nem szokatlan jelenség, annak mértéke az idővel arányosan csökken. (A vártnál nagyobb süllyedésre az 1.-3. blokkok engedélye nem utal: az OAH csak a 4. blokknál kérte ennek fokozott nyomon követését.)

A paksi atomerőmű 4. blokkjának mozgását 130 mérőponton ellenőrzik. Az OAH 2017. december 19-én kelt határozatában adott engedélyt a blokk további 20 éves üzemeltetésére. Az eljárás során a szakhatóság megállapította, hogy a biztonságos üzemeltethetőséget korlátozó tényező nem áll fenn. A prognosztizált süllyedésnek nincs olyan hatása, amely veszélyeztetné a blokk nukleáris biztonságát. (Ez se mond ellent a lapunk által az OAH-tól idézetteknek.) Megfelelő műszaki megoldás alkalmazása mellett az új blokkok létesítése során sem kell számolni a negyedik blokk süllyedésének gyorsulásával – zárja közleményét a szaktárca. (Az OAH épp a megfelelő műszaki megoldásokat hiányolta a süllyedésgyorsulás mérését illetően.)

Ezután már csak az a kérdés, ki terjeszt rémhíreket.

Marnitz István

Lájkoljon minket a Facebook-on is!