Előző
Következő
új cikk

Tudomány

Magyar matematikus nyerte a Leibniz-díjat

nepszava.hu|2018. jan 9. 12:08
[A+ A-]

Forrás: Székelyhidi László Facebook-oldala

Székelyhidi László kapta az idei Leibniz-díjat. A német „nemzeti Nobel-díjnak” is nevezett elismeréshez 2 és fél millió eurós pénzdíj társul, amelyet a tudós egy kutatói csoport felállítására szeretne fordítani. 

A Lipcsében kutató magyar matematikus mellett az idén további tíz tudóst díjaztak, az amerikanisztikától az immunológián át a kísérleti szilárdtestfizikáig.

A Gottfried Wilhelm Leibniz-díj létrehozását a Német Kutatási Alap kezdeményezte 1985-ben. A Németország legjelentősebb tudományos elismerései között számon tartott díj rendeltetése, hogy szabadabb kutatási lehetőségeket biztosítson a legkiemelkedőbb tudósoknak, egyúttal motiválja őket fiatal, tehetséges kutatók pályájának előmozdítására.

A parciális differenciálegyenletekkel, ezen belül főleg a rugalmasságtani és a hidrodinamikai egyenletek matematikai elméletével foglalkozó kutató az mta.hu-nak nyilatkozva elmondta, a díjjal a hidrodinamikában fontos szerepet betöltő Euler-egyenletrendszerrel kapcsolatos munkásságát ismerték el. - 1949-ben a későbbi kémiai Nobel-díjas Lars Onsager ezzel az egyenletrendszerrel kapcsolatban megfogalmazott egy sejtést, ami központi szerepet tölt be a turbulens folyadékáramlás elméletében. Ezt a sejtést sikerült az elmúlt tíz év során a munkatársaimmal együtt kidolgozott elmélettel tavaly bebizonyítani.

A Leibniz-díjjal járó pénzt Székelyhidi az elkövetkező 7 évben egy kutatási csoport finanszírozására fordítja. Reményei  szerint a fiatal magyarországi matematikusok körében is el tudja érni, hogy a kutatási terület nagyobb népszerűségnek örvendjen és megfelelő elismerést kapjon.

A Német Matematikai Társaság honlapjának beszámolója a további díjazottak listájával itt érhető el.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!