Előző
Következő
új cikk

Külföld

Kormányátalakítás Lengyelországban

nepszava.hu|2018. jan 9. 14:36
[A+ A-]

Nyolc új minisztert iktatott be kedden Andrzej Duda lengyel elnök Mateusz Morawiecki kormányfő javaslatára; személyi változás történt többek között a külügyi, a honvédelmi, a pénzügyi és a fejlesztési tárcák élén, és kinevezték a fejlesztési minisztériumból kivált gazdasági tárca vezetőjét is - informál az MTI.

Mateusz Morawiecki jelezte, hogy a csere nem jelent elégedetlenséget az eddigi miniszterek munkájával. Az új összetételű kabinet célja "a szuverén Lengyelország felépítése erős Európa, hazák Európája keretében".  A kormányfő kilátásba helyezte: az új kabinet figyelmet fordít majd a gazdasági és a társadalmi ügyekre egyaránt, szándéka szerint nem lesz "dogmatikus, doktriner, akár a szocialista, akár az újliberális szélsőségek kormánya".

Eleemzők szerint a cserék sorában meglepetésnek számít, hogy Antoni Macierewicz honvédelmi miniszter helyére Mariusz Blaszczak eddigi belügyminiszter lép. Macierewicz távozását a politikai elemzők a honvédelmi tárca és az államfői hivatal között több hónapja fennálló feszültségekkel magyarázzák. Az átalakított kabinet még a nap folyamán megtartja az első ülését. Morawiecki ezt követően Brüsszelbe indul, ahol este Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Frans Timmermans bizottsági alelnökkel találkozik.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!