Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Charles Gati: Két hülye gyerek gombozik

Népszava|2018. jan 10. 06:02
[A+ A-]

Nem tudom, hányan tudnak az újév első nagy vitájáról egy koreai és egy amerikai gyerek között. Gombokról vitatkoztak. No nem úgy, mint mi gyerekkorunkban. Akkor egy remek magyar találmány, a gombfoci körül folyt a vita szenvedélyes barátom, B. Pali lakásában a Rákóczi úton. Pali kitűnő, politúrozott pályával rendelkezett. Játékosait, a gombokat, rendszeresen csiszolta. A szabályokat is ő írta. Volt ott harc is, vita is.

Pali csapata, az MTK szinte mindig nyert. Újpesti csapatom a hazai pálya előnyét nem tudta leküzdeni. Igaz, volt három kitűnő gombom: Szusza, Zsengellér és a ma már talán kevésbé ismert Szűcs. Az utóbbi különösen szabadrúgásairól volt híres. A Rákóczi úti stadion drukker-tábora (ez én voltam) azt ordította, hogy SZŰŰŰŰŰCS, követelve, hogy ő lője a szabadrúgást.

Bár mi is nyerni akartunk, az semmi sem volt ehhez a koreai gyerekhez képest. Ez a gyerek újévi nyilatkozatában ugyanis azzal nyugtatta meg híveit, hogy „irodám íróasztalán van egy nukleáris gomb. Egyetlen nukleáris csapással elérhetjük az Egyesült Államok egész területét.” Korábban azt is mondta, hogy Dél-Korea és Japán is csak egy gombnyomásnyira van. Mondom erre én: neked is BUÉK, kedves vezető, a tiédbe se piskóta! Ugyanez a gyerek hároméves korában már rendes autót vezetett. Átütő eredményeket ért el a rákkutatás terén. Könnyedén felkapaszkodott az ország legmagasabb hegycsúcsára is.

A koreai gyerek páratlan tehetsége mégse lep meg, mert jól emlékszem Sztálinra, a nagy biológusra és nyelvészre. Generalisszimusz Józsi bácsi fantasztikus katonai szakember is volt. Hitler csapatai már-már elérték a Szovjetunió határát, amikor rájött arra, hogy ideje felkészülnie a „közelgő” háborúra.

Az amerikai gyerek persze nem lenne amerikai gyerek, ha nem akarná túllicitálni a koreai gyereket és gombját. Twitterén bejelentette, hogy neki is van egy nukleáris gombja, és az „sokkal nagyobb és sokkal hatásosabb, mint az övé (a koreai gyereké – a szerk.),” majd hozzátette: „és az én Gombom működőképes!” (az eredeti tweetben a Button szó is nagy B-vel szerepel.)

Ez nem paródia, kedves olvasó. 2018 így kezdődött, bár hozzáteszem: nincs kizárva, hogy a folytatás jobb lesz. Friss hír például, hogy az amerikai gyerek egy tekintetben mégis követi elődei példáját. Rövidesen teljes orvosi/kórházi kivizsgálás alá veti magát. Sőt arra a kérdésre, hogy a vizsgálat kiterjed-e a gyerek mentális állapotára is, szóvivője kitérően válaszolt. Nem mondott igent, de nem mondott nemet sem. Hasonló jó hírem sajnos nincs a koreai gyerekről, de lenne egy szerény javaslatom. Hívja meg mindkettőt a magyar kormány egy gombfoci csúcstalálkozóra. Legyen Budapest a béke és a gombfoci fővárosa! Ez a két kis hülye gyerek pedig azonnal adja át a nukleáris gombokat a felnőtteknek - véglegesen.

Charles Gati