Előző
Következő
új cikk

Külföld

Merev izraeli törvény a szombati nyitvatartásról

Népszava|2018. jan 10. 05:36
[A+ A-]

Arije Deri ultraortodox belügyminiszter győzelmet aratott, felülírhatja az önkormányzatok döntését Fotó: AFP/Gali Tibbon

Tegnapra virradóra - 15 órás, viharos ülést követően - egy Izraelben erős vitát kiváltó törvényt fogadott el az ország parlamentje: a Knesszet. A 120 tagú parlamentben 115 képviselő szavazott, s a lehető legszűkebb többséggel 58-57 arányban hagyták jóvá azt a meglehetősen ellentmondásos jogszabályt, amely felhatalmazza Arije Deri, ultraortodox Sasz párti belügyminisztert arra, hogy meghatározhatja: hol van joguk a kisboltnak szombaton is kinyitni. A tárcavezető ezzel a jogkörével úgy élhet, hogy elbírálja az önkormányzatok helyi rendeleteit. A látszat ellenére a törvény az ultraortodoxia győzelme.

Az általános gyakorlat az, hogy a zsidó heti pihenőnap kezdetétől, vagyis péntek estétől szombat estig az üzletek zárva vannak, a helyi és a helyközi tömegközlekedés járatai leállnak, s csak az izraeli arabok által vezetett taxikkal lehet a repülőtereket megközelíteni.

A minden vasárnap ülést tartó kormány a hosszú évek óta vajúdó kérdés megoldására úgy tett pontot, s terjesztette be hétfőn a törvényjavaslat elfogadási eséllyel bíró módosítását, hogy az nem érinti a vallástalan többségű Tel Avivot. Az "engedmény" azért is érthető, mert az a Legfelsőbb Bíróság döntésén alapszik, valamint a nyitva tartó benzinkutak boltjait. (Sok üzemanyagtöltő állomás zárva van.) Eilat viszont nem kapott teljes mentességet.

B.M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!