Előző
Következő
új cikk

Külföld

Guy Verhofstadt drámai bejelentése az Unió létét fenyegetőkről

Népszava|2018. jan 9. 19:21
[A+ A-]

Forrás: GV/Facebook

 Az EU létét fenyegetik a közös értékeket aláásó politikai erők - hangzott el az EP liberális csoportjának évnyitóján.

Az Európai Unió létét fenyegetik az uniós értékeket aláásó kormányok és politikai erők — ezt a drámai bejelentést tette Guy Verhofstadt frakcióvezető az Európai Parlament liberális politikai csoportjának évnyitó tanácskozásán. A képviselőtestület brüsszeli épületében rendezett keddi szeminárium meghívott résztvevői arról cseréltek véleményt, hogy milyen a demokrácia, a jogállam és alapvető jogok helyzete az EU-ban.

A felszólalók egyetértettek, hogy az Európai Uniót fel kell vértezni olyan képességekkel, amelyek birtokában hatékonyabban felléphet a demokratikus intézményeket érő támadásokkal szemben. Többen üdvözölték, hogy a brüsszeli Bizottság az idén jogszabályi javaslatot tesz egy átfogó jogállamisági mechanizmus létrehozására. A liberálisok támogatnák az uniós források “intelligens” alkalmazását is, ami azt jelentené, hogy kivennék a korrupt kormányok kezéből az EU-pénzek elköltését. A politikai csoport kezdeményezésére már az idén beindul az a kísérleti projekt, amelyen keresztül közösségi támogatásokhoz juthatnak a demokráciát és a jogállamot védő civil szervezetek a tagállamokban.

Az Európai Unió szerződéseiben lefektetett értékek be nem tartása egyre több országban ad okot aggodalomra — hangzott el a szemináriumon. A leggyakrabban emlegetett Magyarország és Lengyelország mellett, szóba került Málta, Románia és Bulgária is, mint olyan országok, ahol csorbulnak a demokratikus normák. “A választóvonal nem Kelet és Nyugat között húzódik, hanem azok között a politikusok között, akik a liberális demokrácia, illetve a tekintélyuralmi rendszer hívei” — vélekedett a holland EP-képviselő, Sophie in’t Veldt.

Verhofstadt szerint a népszerűsödő illiberális rendszereket az igazságszolgáltatás függetlenségének a gyengítése, a kritikus hangok elhallgattatása és a választási törvényeknek a hatalom érdekeit szolgáló megváltoztatása jellemzi. Önmagukat keresztény, nemzeti értékeket valló társadalomnak állítják be, amelyben nincs helyük a muszlim migránsoknak. Ez az ideológia nem csak Kelet- és Közép-Európában fertőz, hanem Nyugaton is — mondta a frakcióvezető, kiemelve, hogy a Németországban kormányzó bajor Keresztényszociális Unió például Orbán Viktortól remél ihletet a politikai tevékenységéhez.

Az Emberi Jogok Házának Hálózata nevű nemzetközi szervezet tanulmánya — amelyet szintén kedden mutattak be az EP-ben — magyar, lengyel és horvát példákon illusztrálja, hogy az illiberális politikusok mennyire hasonló kottából játszanak. A rendezvény egyik házigazdája, Frank Engel luxemburgi EP-képviselő, aki a Fidesz pártcsaládjához tartozik, azt mondta, hogy Orbán rendszere az EU források nélkül egyszerűen fenntarthatatlan lenne.

Készül a jelentés Magyarországról
Budapesten tárgyalt a kormánnyal Judith Sargentini európai parlamenti (EP) képviselő, aki a magyar jogállamiság helyzetéről szóló jelentést készíti - közölte Magyar Levente, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Az EP e jelentés alapján dönti majd el, hogy megindítja-e az uniós alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárást, ami akár Magyarország uniós szavazati jogának megvonásához is vezethet. Magyar szerint a megbeszélések kifejezetten szívélyesek voltak, ugyanakkor állítása szerint „az EP-képviselő meglepő módon alapvető információkkal nem volt tisztában”, ezért magyar tárgyalópartnerei „felajánlották segítségüket”. Az államtitkár azt is megjegyezte, hogy nem várnak túl sokat a megbeszélésektől, mert „egyértelmű az elfogultság”. (MTI)Halmai Katalin (Brüsszel)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!