Előző
Következő
új cikk

Külföld

Ha csak úgy nem... - Erdogan szerint országában példás a sajtószabadság

nepszava.hu|2018. jan 10. 16:15
[A+ A-]

Szimpátiatüntetés egy letartóztatott újságíró mellett Isztambulban, 2017. december 23-án. A Cumhuriyet-újság munkatársait 2016-ban tartóztatták le Erdogan elnök megbízásából - Fotó: Emre Orman / CrowdSpark /AFP

A magyar miniszterelnökkel jó viszonyt ápoló török elnök kimondottan a sajtószabadság úttörőjeként említette hazája sajtóját a  "dolgozó újságírók" törökországi ünnepnapján. És, ha már említettük a magyar miniszterelnököt, itthon sem ismeretlen, ahogy a hatalom kényre-kedvre használ védekezésre képtelen fogalmakat.

A sajtószabadság, a legújabb kommunikációs technológiák, a közösségi média és az internetes újságírás tekintetében Törökország a vezető országok között van a világon - ismertette az MTI a Recep Tayyip Erdogan által, az államfői hivatal internetes oldalán közzétett szövegét. Úgy fogalmazott: a nyilvánosságnak joga van a gyors, hiteles és pártatlan tájékoztatáshoz, és a demokráciában elengedhetetlen, hogy a média korlátozások nélkül tájékoztassa az embereket arról, hogy mi történik "országunk és a világ különböző szegleteiben". Erdogan szerint a szabad, átlátható és tisztességes média előfeltétele egy világra nyitott társadalomnak, amely figyelemmel tudja követni venni országa és az emberiség ügyeit, hozzájuk tud szólni, és nem menekül el a tények elől. "Annak ellenére, hogy politikai pályafutásom során a média időről időre nekem is kárt okozott, azért harcoltam és harcolok, hogy az eltérő hangok és kultúrák ki tudják fejezni magukat és nyugodtan kimondhassák gondolataikat" - fogalmazott. Ugyanakkor azok, akik visszaélnek a gondolati szabadságot érintő érzékenységünkkel, félretájékoztató és manipulatív hírekkel nemzetünk testvériségét és államunk egységét próbálják meg tönkretenni" - árnyalta a képet Erdogan a meglehetősen szubjektívan megítélhető elemmel: visszaélés a gondolati szabadságot érintő érzékenységgel.  

A sajtóért szól a harang -

- írta Muratcan Sabuncu, a Sorbonne joghallgatója a Népszava publicisztika rovatában tavaly szeptemberben. Hemingway regényének a címét egy John Donne idézet inspirálta: „Akiért a harang szól". Ma Törökországban a harangok, első pillantásra úgy tűnik, az újságírásért szólnak. Több mint 170 újságíró van rács mögött, ezzel országom az újságírók legnagyobb börtönévé vált a világon: a letartóztatott, fogvatartott újságírók fele török...

Más

Szabadlábon védekezhet az a német állampolgárságú újságírónő, aki ellen terrorszervezeti tagság és terrorpropaganda miatt folyik peres eljárás Törökországban - írtuk tavaly decemberben. Az újságíróként és tolmácsként dolgozó Mesale Tolu egyike annak a 18 személynek, akit azzal vádolnak, hogy propagandatevékenységet végzett Törökország Marxista-Leninista Kommunista Pártja (MLKP) számára, és tagja is a szervezetnek. Tolu húszéves börtönbüntetésre számíthat elmarasztaló ítélet esetén. Az újságírónő visszautasította a vádakat, és kifogásolta, hogy hónapokon át ítélet nélkül tartották fogva. A 33 éves Mesale Tolut április 30-án vette őrizetbe a török terrorelhárítás a lakásában, május 6. óta az isztambuli női fogdában raboskodik.

ésígytovább.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!