Előző
Következő
új cikk

Sport

"Nem vérre fog menni ez az Európa-bajnokság"

Népszava|2018. jan 11. 05:52
[A+ A-]

Fotó: Szalmás Péter

A lapunknak nyilatkozó Liu-testvérek csak váltóban indulnak a pénteken kezdődő kontinensviadalon, ugyanis az olimpián szeretnének domborítani.

A magyar gyorskorcsolya válogatott egy része tegnap délelőtt elutazott Drezdába, ahol péntektől vasárnapig az Európa-bajnokságon vesz részt. A február 9-én kezdődő téli olimpia előtti főpróbának is betudható ez a kontinensviadal, ugyanakkor a legjobbak ezúttal csak a váltókban jutnak szóhoz.

"Az olimpiai felkészülést tekintve tökéletes időpontban van a kontinensviadal, de a legjobbjaink indulásához az is kellett, hogy a Drezdában megszokott, rendkívül sérülésveszélyes merev palánk flexibilis lesz. Novemberben véget ért a Világkupa, azóta nem versenyeztek a sportolók, jól jön, hogy versenykörülmények között gyakorolhatnak" - mondta Telegdi Attila, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség gyorsasági szakágának igazgatója a csapat első felének szerdai indulása előtt.

A sportvezető hozzátette, a versenyzők nagyon kemény terhelés közepén indulnak majd, ezért egyéniben nincs elvárás velük szemben, de a világbajnoki ezüstérmes női és vb-harmadik férfi váltót dobogóra várják, elvégre a riválisok is az olimpiai felkészülés közepén tartanak. A nőknél Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca és Kónya Zsófia szerepel egyéniben, azaz Keszler Andrea és Heidum Bernadett csak váltóban indul, míg a férfiaknál Knoch Viktor, Burján Csaba és az amerikai születésű Krueger Cole lesz az egyéni induló, a magyarok két legjobbja, Liu Shaolin Sándor és öccse, Liu Shaoang pedig a stafétában kap helyet.

"Ez az Európa-bajnokság nem vérre fog menni, nincs bennünk az, hogy muszáj érmet szerezni, mert különben vége a világnak" - nyilatkozta a Népszavának a háromszoros világbajnoki ezüstérmes Liu Shaoang. – Ezért is csak a csapatversenyben indulok. Ez megkönnyíti az életem, mivel elég sokat versenyeztem a szezonban, és örülök, hogy az Eb-n csökkentjük a tempót. Persze, a váltóval is éremért megyünk, de ha nem jön össze, nem fogunk szomorkodni, hiszen a főverseny az olimpia lesz számunkra. Szerintem, ha döntőt megyünk, és összejön egy érem, azzal már elégedettek lennének az edzők. Azt, hogy egyesben a többiek mire lehetnek képesek, nem tudom, annak viszont örülök, hogy nekem ezzel nem kell foglalkozni, s jobban tudok koncentrálni az ötkarikás játékokra.

Bátyja, az 500 méteren világbajnok Shaolin Sándor korábban nyert már Világkupa-futamot Drezdában, így egykori sikerei helyszínére tér vissza, ám mint mondta, ilyen szemmel nem tekint a viadalokra. "Szerencsére elég sok hellyel vagyok így, de nem gondolkodom azon, hogy milyen sikereket, netán kudarcokat értem el, hanem új helyszínként tekintek rá, és próbálom a lehető legjobb eredményt elérni" – nyilatkozta lapunk érdeklődésére. Hozzátette: ő is a téli olimpiára fókuszál, s igyekszik majd minél több döntőben ott lenni Phjongcshangban, arra azonban talán már csak babonából sem válaszolt, milyen színű éremmel lenne elégedett.

Magyarország mindössze hat éremmel (két ezüst, négy bronz) rendelkezik téli olimpiákról, legutóbb 1980-ban, a Regőczy Krisztina-Sallay András jégtáncpáros nyakába akasztottak ezüstöt. Liu Shaoang ugyanakkor nem éli meg teherként, hogy tőle és testvérétől érmet, netán az első aranyat várja a magyar közönség.

"Nem okoz ez nyomást számunkra! Ha az ország azt gondolja, hogy tényleg esélyesek vagyunk, akkor ezt pozitívan fogadjuk, s teszünk azért, hogy mindez megvalósuljon. Ha ott leszünk együtt a döntőben, akkor bármi megtörténhet. A verseny azon szakaszában már nagyon nagy az esély rá, hogy valamelyikünk érmet szerezzen, de először el kell jutni odáig, s addig még sok munka vár ránk, így ezen nem igazán gondolkoztunk. A mostani formánk nem a legjobb, mindannyian edzésben vagyunk, de ott tartunk a felkészülésben, ahol korábban terveztük.

Shaolin Sándor és öccse számára ugyanaz a cél, ugyanakkor amellett hogy egymást támogatják, mégiscsak egymás ellenfelei. "Egyáltalán nem rossz dolog, hogy ketten vagyunk. Tudunk egymásnak segíteni, ez abszolút pozitívan hat és motivál minket. Együtt élünk, mindent együtt csinálunk, jól ismerjük egymást, tényleg sokat foglalkozunk egymással, s ez a korcsolyázásunkra is pozitívan hat" – zárta szavait az Ádó becenévre hallgató 19 esztendős versenyző.

A drezdai Eb-n pénteken a selejtezőket rendezik, majd szombaton és vasárnap a döntőkre kerül sor. A rövidpályás gyorskorcsolyázók a kontinensviadalt követően már nem versenyeznek többet az olimpiát megelőzően, két hetet készülnek még Magyarországon, majd útra kelnek Szöulba, s onnan költöznek be az olimpiai faluba.

Korom Milán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!