Előző
Következő
új cikk

Külföld

Keresztbe tettek Trumpnak

Népszava|2018. jan 11. 05:31
[A+ A-]

A DACA program felfüggesztésének hírére tüntetések és perek sokasága indult Fotó: DACA/AFP/Russ R. Scott/Citizenside

Egy szövetségi bíró San Franciscóban felfüggesztette az amerikai kormány döntésének a végrehajtását, miszerint felszámolnák a fiatal bevándorlókat a kitoloncolás elől oltalmazó programot.

San Francisco szövetségi bíróságán William Alsup bíró - Kalifornia és három másik állam, valamint a kaliforniai állami közoktatási testület, mint felperesek kérésére - a folyamatban levő perek lezárásáig függesztette fel a Trump-kormány döntésének a végrehajtását. A vitatott program (angol rövidítése DACA) mintegy 800 ezer olyan, zömmel latin-amerikai fiatal javát szolgálja, akiket gyermekként illegálisan hoztak az Egyesült Államokba, vagy aki a jogos tartózkodási idő lejárta után is az országban maradt családjával.

Ezek a fiatalok amerikai iskolába jártak, és sokan közülük most egyetemista korban vannak. Úgy emlegetik őket, mint „álmodozókat”, akik remélik, hogy jelenlétük legalizálható, és számukra is megvalósulhat az „amerikai álom”. A 2012-ben Barack Obama elnök által meghirdetett DACA program nem tette ugyan törvényessé amerikai tartózkodásukat, de különböző kikötésekkel haladékot adott nekik a kitoloncolás alól.

Tavaly szeptemberben Jeff Sessions igazságügyi miniszter bejelentette: a programot beszüntetik, mert annak beindításával Obama túllépte hatáskörét.

Alsup bíró azonban most kimondta: a DACA mellett érvelő jogászok hitelt érdemlően alátámasztották, hogy bírói közbeavatkozás hiányában a fiatal bevándorlók súlyos, helyrehozhatatlan károkat szenvednének a DACA program leállítása miatt. A bírói végzésre elhangzott reagálásában az igazságügyi tárca hangsúlyozta: a program beszüntetéséről hozott kormányzati döntés bírói felfüggesztése nem változtat azon az álláspontján, hogy a Kongresszus megkerülése jogellenes volt a korábbi elnök részéről.

Mehetnek az amerikai rakéták Japánba
Jóváhagyta tegnap az amerikai kormány, hogy Washington rakétákat adjon el Japánnak, hogy a távol-keleti ország növelni tudja védelmi kapacitását az észak-koreai nukleáris és ballisztikus rakéták általi fenyegetettség ellen, közölte a Reuters hírügynökségnek a State Departament egyik tisztségviselője. Washington 133 millió dollár értékben ad el Japánnak négy olyan antiballisztikus rakétát és a hozzá tartozó felszerelést, amelyek mind a szárazföldi rakétavédelmi bázisokról, mind az óceáni rombolókról kilőhetők. Japán decemberben döntött az Aegis Ashore amerikai rakétavédelmi rendszer földi egységeinek telepítéséről válaszul a növekvő észak-koreai fenyegetésre. A rendszer összességében 2 milliárd dollárba kerül, tervek szerint 2023-ban válik működőképessé.

A DACA beszüntetésének hírére perek sora indult az Egyesült Államokban. Ezek most úgy folytatódhatnak, hogy egyelőre mégsem húzták ki a jogi talajt az „álmodozók” lába alól. Eközben Donald Trump arra próbálja rávenni a kongresszust, hogy jusson kétpárti közös nevezőre, miként rendezhető a kérdés. Az elnök tett olyan utalásokat, miszerint szívesen tenné alku tárgyává az „álmodozók” ügyét, ha az ellenzéki demokraták készek lennének engedményekre a költségvetés, illetve a szociálpolitikai lefaragások terén. Trump olyan bavándorláspolitikát szeretne összekovácsolni, amelyben a demokraták a mexikói határra tervezett fal megépítését is támogatják, valamint megszüntetik a bevándorlási lottót, amelynek keretében a szerencsés nyertesek amerikai munkavállalási engedélyhez juthatnak.

A minap a washingtoni kormány bejelentett egy másik, szintén bevándorlási vonatkozású döntést: kétszázezer olyan salvadorinak, aki a 2001-es földrengéssorozat után költözhetett az Egyesült Államokba, valószínűleg el kell hagynia az országot. Ezeknek az embereknek eddig újra és újra meghosszabbították a tartózkodási engedélyét, most azonban a Trump-kormányzat úgy foglalt állást: Salvadorban időközben olyannyira megjavultak a körülmények, hogy a tartós oltalmazotti státus fenntartása immár nem indokolt. Az érintetteknek 2019 szeptemberéig kell távozniuk az Egyesült Államokból - vagy új jogcímet kell elnyerniük a további ott-tartózkodásra.

Alsup bíró végzése nem az első olyan eset, amikor az igazságszolgáltatásban megakasztják Trump valamelyik kezdeményezését. Az egy évvel ezelőtt hivatalba lépett elnök csak harmadik nekifutásra tudott olyan rendeletet kiadni az egyes muszlim többségű országokból érkezők beutazásának a korlátozásáról, amely átment a bírósági rostákon. Az első két változatot több szövetségi bíró is "elmeszelte". A harmadik verzió ellen is született felfüggesztő végzés, de akkor már a szövetségi kormány nem volt hajlandó újra átdolgozni a szöveget, elment a legfelsőbb bíróságig, és ott megnyerte a jogi csatát.

A Breitbarttól is kiszorult Bannon
Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök augusztusban eltávolított főtanácsadója távozott a szélsőjobboldali Breitbart News című lapnál betöltött vezetői posztjáról. Bannon távozására számítani lehetett, miután a lap egyik tulajdonosa, Rebecca Mercer pénteken a The Washington Postnak adott rövid nyilatkozatában elhatárolódott tőle a Donald Trump elnökre és családjára tett, a "Tűz és Dühl” című könyvben neki tulajdonított becsmérlő megjegyzések miatt. Bannon közleményben kért bocsánatot, és azt állította, hogy valójában nem az elnök fiát nevezte hazafiatlannak.

Kárpáti János

Lájkoljon minket a Facebook-on is!