Előző
Következő
új cikk

Külföld

Eltűnt tengeralattjáró - "Nem fulladtak meg, és fájdalmat sem éreztek"

nepszava.hu|2018. jan 11. 14:17
[A+ A-]

Elnyelte őket a tenger (Foto AFP/COMODORO RIVADAVIA, ARGENTINA)

Az Egyesült Államok haditengerészetének hírszerző szolgálata (ONI) azt közölte, hogy a 2017. november 15-én eltűnt argentin tengeralattjáró fedélzetén tartózkodó 44 fős legénység úgy haltak meg, hogy a hajótest négy századmásodperc alatt összeroppant - adta hírül a 24.hu.

A szakértők megállapították, hogy az ARA San Juan legutolsó ismert tartózkodási helyének közelében észlelt robbanás zaja biztosan a járműről érkezett. Közleményükben úgy fogalmaztak, hogy a hidraulikus anomáliát a tengeralattjáró berobbanása okozta 400 méter mélységben. Ekkor hat tonna TNT robbanásával egyenértékű energia szabadult fel.

A hajótest ilyen mélységben a nyomás miatt négy századmásodperc alatt összeroppant, a víz pedig megközelítőleg 2900 km/h-s sebességgel öntötte el a fedélzetet. A körülményeket tekintve az ONI szerint lehetetlen, hogy a legénység bármit is észrevett volna a robbanásról.

"Bár tudták, hogy mi fog következni, nem érezték, amikor megtörtént. Nem fulladtak meg és fájdalmat sem éreztek. A halál azonnali volt – fogalmaztak az amerikaiak.

A hajó a Ushuaiából tartott Mar del Plata kikötőjébe, amikor eltűnt. 40 ezer négyzetkilométernyi területen átvizsgálták a tengert, 4 ezer fő bevonásával - eredménytelenül. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!