Előző
Következő
új cikk

Belföld

Karácsony vezeti az MSZP és a Párbeszéd közös listáját

Népszava|2018. jan 11. 14:54
[A+ A-]

Tavaly december elején Karácsony még "meglepetésvendég" volt az MSZP programbemutató nagygyűlésén - Fotó: Markoszov Szergej

Az MSZP és a Párbeszéd közös listán méretteti meg magát az áprilisi választáson, a listát pedig Karácsony Gergely vezeti majd - jelentette be Molnár Gyula, az MSZP elnöke. A közös pártlista egyben azt is jelenti, hogy a választáson nem az összes leadott szavazat 5 százalékát kell megszerezni a parlamentbe kerüléshez, hanem a voksok 10 százalékát. Molnár Gyula szavai szerint az összefogásban részt vesznek a Liberálisok is.

Az MSZP vezetője lapunk kérdésére elmondta, céljuk, hogy ne erről a 10 százalékról - további pártok szövetséghez való csatlakozása esetén 15 százalékról - legyen szó a hétköznapokban, hanem az abszolút többség megszerzéséről. A pártelnök arra egyelőre nem tudott válaszolni, hogy a közös listán pontosan hány hely jut majd a Párbeszédnek, mert állítása szerint erről még nem született döntés. - Csak az elvekben állapodtunk meg, valamint abban, hogy a kormányváltás után az MSZP és a Párbeszéd frakciója is részt vesz majd a kormánykoalícióban - fogalmazott. Frakció alakításához jelenleg legalább 5 képviselőre van szükség.

A közös listát tehát Karácsony Gergely vezeti majd, ami azért okozhat majd még problémákat, mert a Demokratikus Koalíció (DK) korábban egyértelművé tette: nem támogatnak olyan miniszterelnök-jelöltet, aki más párt listáján szerepel. Márpedig Karácsony Gergely továbbra sem mondott le más ellenzéki pártok bevonásáról. Molnár Gyulával közösen tartott sajtótájékoztatóján is elmondta: "nagy szeretettelés türelemmel várjuk, hogy felismerjék az ellenzéki oldalon, mi az ország érdeke".

A politikus szerint egyébként szerencséje van a magyar választóknak azzal, hogy Áder János köztársasági elnök a lehető legkorábbi időpontra, április 8-ára tűzte ki a választás időpontját. - Így ugyanis a lehető leghamarabb szabadulhatunk meg ettől a kormánytól - fogalmazott, azt is megjegyezve, hogy a hátralévő 87 napban a szociális modell koncepcióját akarják megismertetni az emberekkel. Ebben nagyobb béreket és kiszámítható és igazságos nyugdíjrendszert ígérnek, valamint azt, hogy a GDP legalább 6 százalékát költik az oktatásra és felszámolják az áldatlan állapotokat az egészségügyben.

Molnár Gyula úgy vélte, a magyarok többsége kormányváltást akar, de szerinte ez csak úgy lehetséges, ha a mindenki megmozdul és kellő számban mennek el az emberek választani.

Lőrincz Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!