Előző
Következő
új cikk

Belföld

Fogynak az érzelmi adakozók

Népszava|2018. jan 12. 05:03
[A+ A-]

Minennapi betevő - Gyerekek és kutyák előnyben FOTÓ: KÁLLAI MÁRTON

Az SZJA-kulcsok csökkentése és a családi adókedvezmény bevezetése egyértelműen, és jelentősen csökkentette a felajánlások számát, és összegét is –  válaszolták kérdésünkre a Levegő Munkacsoportnál. A szervezet tapasztalatai szerint a NAV által készített adóbevallások gyakorlata ugyancsak rontott a felajánlási hajlandóságon: ha az adózó (azon kívül, hogy a hivatalra bízza a bevallást) nem tesz semmit, akkor a beadási határidőkor automatikusan véglegesítődik a bevallása - természetesen a nyilatkozat nélkül.

Arra is akadt példa, hogy a NAV által elkészített bevallás ellenőrzése után a rendszer nem engedte meg az 1%-os rendelkező nyilatkozat kitöltését a felületen, annak ellenére sem, hogy lett volna felajánlható adóhányad. Ilyen esetben a postai úton történő beküldés jelentős plusz teher, amit a sokszor csak néhány száz vagy ezer forintos összegért, hasonlóan magas postaköltséggel nem szívesen vállalnak az emberek. Megoldás lenne, ha a bevallást csak akkor lehetne véglegesíteni, ha az adózó nyilatkozik az 1 százalékról, vagy arról, hogy nem kíván adót felajánlani – nyilatkozta a Levegő Munkacsoport munkatársa, emlékeztetve rá, hogy a korábbi ÁNYK rendszerben a bevallás kitöltésekor többször is figyelmeztetett a rendszer a rendelkező nyilatkozat kitöltésére.

Egy könyvelő, aki évente 40-50 bevallás kitöltésében szokott segíteni, úgy látja: míg 10 évvel ezelőtt szinte mindenki felajánlotta valakinek az adója 1%-át, addig tavaly ez az arány a felére csökkent. A nyilvánosan hozzáférhető adatok szerint darabszámban mérve ennél azért kisebb volt a visszaesés: a 2016-os 3,5 millió helyett 2017-ben csak 3 millió adózó rendelkezett az 1 százalék sorsáról. A top 10 adománygyűjtő szervezet között akad olyan is, amelynek a felére csökkent az adófelajánlásból származó bevétele.

Nabila Kebiche, a Greenpeace adományszervezési vezetője lapunknak azt mondta: az adófelajánlás inkább az érzelmi alapú adományozásban fontos (hiszen olyan pénzről van szó, amit ténylegesen senki sem tart a kezében), nem véletlen, hogy évek óta a beteg gyerekekkel és segítségre szoruló állatokkal foglalkozó szervezetek vezetik a toplistát. Az „érzelmi adományozókra” nem jellemző, hogy sok energiát fektetnének a jótékonykodásba, tehát nem valószínű, hogy külön emiatt ügyfélkapu-hozzáférést szereznek, vagy elmennek a postára az adófelajánlást kiegészítő nyilatkozattal.

Amióta a NAV magánszemélyek adóbevallását is elkészíti, a WWF Magyarország Alapítvány számára felajánlott 1%-ok is csökkentek, ahogy az ágazatban szinte mindenhol – hangsúlyozta kérdésünkre Joó Zsófia, a szervezet kommunikációs munkatársa. Amíg azonban a legnagyobb adományfogadóknál 2017 szeptemberi állás szerint átlagosan 30%-os visszaesést mutattak ki, nálunk ez a szám csupán 10%-ra tehető – szögezte le, jelezve, hogy ehhez elkötelezett, az akadályokat kikerülő adományozókra van szükség.

Hargitai Miklós

Lájkoljon minket a Facebook-on is!