Előző
Következő
új cikk

Külföld

Már megint Melia száll harcba

Népszava|2018. jan 11. 17:23
[A+ A-]

FOTÓ: SAUL LOEB / AFP

Rövid időn belül másodszor vitatkozik Magyarország kapcsán egy részben magyar származású republikánus képviselővel Thomas O. Melia. 

Az amerikai külügyminisztérium korábbi helyettes államtitkára a főként külpolitikával és katonai kérdésekkel foglalkozó The American Interest folyóirat honlapján ezúttal Andy Harris azon kezdeményezésével száll szembe, amellyel le akarja állítani az amerikai külügy által  a független magyar vidéki sajtó megtámogatására szánt hétszázezer dolláros programot. A marylandi képviselő Rex Tillerson külügyminiszternek írt leveléhez gyűjt kongresszusi támogatást – pont, amikor Demokrata párti szenátorok újabb magyar állami tisztviselők Amerikából való kitiltását ajánlották a kormányzatnak. A levél Melia szerint lélegzetelállító hamisítást, félrevezetést és ügyesen álcázott antiszemitizmust tartalmaz.

Harris azt állítja, hogy Orbán Viktor Magyarországa hűséges szövetséges a NATO-ban, míg a bátor miniszterelnök szót emel „Brüsszel hegemóniája” ellen. Melia szerint ezzel szemben az a valóság, hogy Orbán továbbra is ragaszkodik az Európai Uniótól érkező pénzhez, miközben elveti a közös politikát. A magyarok zöme, 79 százaléka azonban az unióban szeretne maradni.

Harris eredményként tünteti föl Orbán ismételt választási sikereit, amelyek kapcsán a magyar ügyeket jól ismerő Melia megjegyzi, hogy a kormánypárt 2014-ben 2010-hez képest 8.2 százalékkal visszaesve, a szavazatok csupán 44.5 százalékát kapta. A választókerületek átrajzolása, a határon túliak szavazati jogának megadása és a külföldön élő magyar állampolgárok levélben való voksolásának megakadályozása révén ez is elég volt azonban a kétharmados parlamenti többséghez.

A republikánus honatya harmadik érve az, hogy „Orbán Izrael legerősebb európai támogatója”, ám Melia szerint ez is nonszensz: a fősodorhoz tartozó német, brit, francia holland és egyéb pártok politikusai mind hosszú évek óta támogatják Izraelt. Ezzel szemben Orbán kormánya engedményeket tett a Magyarországon még mindig sistergő antiszemitizmus híveinek – például a Soros György személye ellen 30-as évekbeli mintára indított lejárató kampánnyal.

Melia úgy véli, hogy a Kongresszusban a tényeken alapuló, kétpárti összefogásra lenne szükség a nyugati demokráciákat Oroszország részéről fenyegető veszély elhárítására. Eközben, írja a George W. Bush Intézet és a Külpolitikai Kutatóintézet (Foregin Policy Research Institute) jelenlegi munkatársa, nem szabad hagyni, hogy az erőfeszítésekkel szemben érvelők eltereljék a figyelmet.

H. G.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!