Előző
Következő
új cikk

Tudomány

Nem valók vezetőknek a túl intelligensek

Népszava|2018. jan 12. 05:18
[A+ A-]

„Jó hírünk van számodra, Donald” – üzente nem kevés malíciával a Newsweek Trump elnöknek, miután az amerikai Journal of Applied Psychology-ban megjelent a lausanne-i egyetem legújabb tanulmánya. Ennek lényege: a túl magas IQ-val rendelkező vezetők nem elég hatékonyak.

A kísérletbe 30 európai ország mintegy 380 középszintű vezetőjét vonták be, akik különféle magáncégek élén állnak. Átlagéletkoruk 38 év volt, és 27 százalékuk nő. Egy személyiség-tesztet kellett kitölteniük, majd ezt követte az IQ-teszt. A felmértek átlag intelligencia-hányadosa 111 volt. A következő lépésben az alkalmazottaik róluk alkotott véleményét kérték ki, stílusukra, vezetési módszereikre vonatkozóan. Azokat, akiknek az átlagos 111 körül mozgott az IQ-juk, pozitívan értékelték. Érdekes viszont, amilyen mértékben emelkedett az intelligencia-szint a kísérletben résztvevőknél, annál kevésbé értékelték őket beosztottjaik. A 120-nál magasabb IQ-val rendelkezőket pedig egyenesen „nem jó”, vagy legalábbis „problematikus” vezetőnek tartották. Kiderült, a nőket általában jobb vezetőknek tartják, miként az idősebbeket is.

Bár a kutatók számára még nem egészen világos, hogy a magas IQ-val rendelkezőket miért nem tartják jó vezetőknek és nem is jósolnak nekik nagy karriert, feltételezik, hogy azért, mert hajlamosak túlbonyolítani a dolgokat, és kevésbé képesek leegyszerűsíteni a feladatokat.

Akárhogy nézzük, Donald Trump semmiképpen sem jön ki jól ebből az IQ-ügyből. Ha túl alacsony az intelligenciája, ahogyan azt sokan állítják, azért, ha pedig túl magas, ahogy ő maga állítja, azért…

Göbölyös N. László írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!