Előző
Következő
új cikk

Belföld

Mai Tarlós - A Kálvin téri megállót is akadálymentesíthetik

nepszava.hu|2018. jan 12. 14:24
[A+ A-]

"Teljes értékű metrót" figyelemfelhívó akció civil szervezetek rendezésében a 3-as metró összes metrómegállójának akadálymentesítéséért. Fotó: Tóth Gergő

Gondolkozik a fővárosi városháza azon, hogy a hármas metró felújítása során a kiemelkedő csomópontú Kálvin teret is akadálymentesítik – mondta el Tarlós István főpolgármester budapesti sajtótájékozatóján. A jelenlegi tervek szerint a metrófelújítás után 20 állomásból tizenkettőnél lesz lift. A többi állomást forráshiány miatt nem tudja a főváros akadálymentesíteni, becslések szerint ehhez további 20 milliárd forintra lenne ehhez szükség.

Korábban Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott: az állam abban partner lehet, hogy az akadálymentesítés összegének a felét biztosítja, míg a másik felét a főváros állja. Később többször felröppent a hír, hogy a miniszter konzultál ez ügyben a főpolgármesterrel. Tarlós István érdeklődésünkre közölte, hogy Lázár  még nem egyeztetett vele. "Mi várjuk a miniszter urat" - tette hozzá a főpolgármester.

"Nem az én ügyem" - fogalmazott Tarlós István azzal kapcsolatban hogy egy, a közéletben eddig ismeretlen ügyvéd nemrégiben a Kúriánál megtámadta Horváth Csaba (MSZP) akadálymentesítés-ügyben beadott fővárosi népszavazási kezdeményezését. Ugyanakkor Tarlós szerint ha esetleg az népszavazás végül eredményes lenne, az sem kötelezné a városvezetést, mert jogszabály nem írja elő a népszavazási kérdésben firtatott "legmagasabb szintű " akadálymentesítést.

Az ügyben a Kúria január 30-án dönt. Horváth Csaba elmondta: ha a Kúria mégis helyt adna a népszavazási kérdésüket megtámadó - szerinte csak "beteg lelkű" - jogász beadványának, úgy azt újra beadják a Fővárosi Választási Bizottságnak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!