Előző
Következő
új cikk

Külföld

Hadat üzen Macron a rágalmazóknak

Népszava|2018. jan 13. 05:31
[A+ A-]

Fotó: AFP/Andreas Solaro

Olyan törvényt helyezett kilátásba a francia elnök, amely választási kampány idején megtiltaná a rágalmazó, gyűlöletkeltő újságcikkeket.

Emmanuel Macron azt ígéri, még az idén a parlament elé terjeszti a tervezetet, amely súlyos büntetéssel sújtaná a tilalmat megszegő szerkesztőségeket.

Sajtóértekezletén az államfő az angol „fake news” (hamis hír) kifejezést használta, és ostorozta az ilyesmiket terjesztő, bulvárjellegű orgánumokat, amelyek könnyedén túlteszik magukat a hitelesség követelményén és a politikai elegancián, durva hangnemet használnak, és a nekik nem tetsző pártokat igyekeznek elütni a parlamenti képviselettől, vagy legalábbis megpróbálják jelentéktelenné zsugorítani azokat.

Elsőként az Egyesült Államokban, illetve bizonyos mértékig Nagy-Britanniában figyeltek fel erre a jelenségre és a megfelelő szabályozás szükségességére – arra, hogy a média gyakran alkalmaz a szavazókat félrevezető módszereket, és botrányokat is gerjeszt egy-egy döntő választás kapcsán. Ezt lehetett tapasztalni a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány során, amikor egyes médiumok nagyon sokat tettek Hillary Clinton demokrata párti jelölt lejáratása érdekében.

Történtek hasonló esetek Franciaországban is, bár kevésbé gyakran, mint például Amerikában, hiszen a nyugat-európai hagyományok kifinomultabbak, de éppen ezért eddig a franciák kevésbé ügyeltek a „gonoszkodó sajtóra”.

Emmanuel Macront most alighanem az motiválja, hogy az elmúlt esztendőkben váratlanul előretörtek a szélsőjobboldali, illetve a vadul demagóg ultrabaloldali mozgalmak, torzítván a parlamenti erőviszonyokat. Szerencséjére éppen ő volt az, akinek valamennyire sikerült visszaszorítania a Le Pen familia és a demagóg ellenzéki szocialisták mozgalmait.

A Le Monde-nál ugyanakkor a Le Figaróval csaknem teljes összhangban indokoltnak tartják a sajtószabadság védelmét. Alberto Alemanno, az európai jog professzora kifejtette, hogy Macron ötletét nem olyan egyszerű megvalósítani.

Az államfő úgy véli, hogy a korábbi jogszabályban megszabott 45 ezer eurós büntetés nem eléggé elrettentő a médiagarázdálkodás megfékezésére, a Facebook révén pedig túl sok lehetőség nyílik a korlátozások megkerülésére. Macron ezért előírná, hogy a hírforrások kötelezhetők legyenek a cikkírók nevének a feltüntetésére, és ezek a szerzők elérhetők legyenek a kiszabott büntetések behajtása érdekében is. A lehetőségek azonban korlátozottak. A külföldi magánkézben levő tévéhálózatok, ha jogilag éppen nem is elérhetetlenek, de úgyszólván semmire sem kötelezhetők.

A dublini rendszer reformját sürgeti a francia államfő
Meg kell szüntetni a dublini egyezmény miatt Európában kialakult "szűk keresztmetszetet" - mondta Emmanuel Macron Rómában az olasz kormányfővel, Paolo Gentilonival közösen tartott sajtótájékoztatóján. A dublini rendszer értelmében annak az országnak kell elbírálnia a menedékkérelmet, ahol az illető először belépett az Európai Unió területére. A francia köztársasági elnök méltatta Olaszország annak érdekében tett lépéseit, hogy korlátozza az Európát elérő migránsok számát. "Minden tiszteletem Olaszországé az elvégzett munkáért" - fogalmazott Macron, hozzátéve, hogy Itáliának tavaly sikerült stabilizálnia egy különösen válságos helyzetet.Olaszország a líbiai hatóságokkal, illetve milíciákkal kötött megállapodásainak köszönhetően csökkenteni tudta az olasz partokat a Földközi-tengeren keresztül elérő illegális bevándorlók számát.

Várkonyi Tibor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!