Előző
Következő
új cikk

Külföld

Mégsem megy Trump Londonba

Népszava|2018. jan 13. 05:34
[A+ A-]

Donald Trump amerikai elnök most arra hivatkozva törölte az év elejére tervezett, londoni látogatását, hogy felháborodott, amiért az elődje, Barack Obama kormányzata "bagóért" adta el az Egyesült Államok nagykövetségének az előző épületét a brit fővárosban. A elnök közlése ellentmond a korábbi beszámolóknak, amelyek szerint a vizit egy visszatetszést keltő tavalyi Twitter-megosztás miatt szenved halasztást.

"Az ok, amiért töröltem londoni utamat, az, nem vagyok nagy híve annak, hogy az Obama-kormányzat bagóért eladta a legjobb helyen fekvő és legjobb nagykövetséget Londonban, csak azért, hogy egy újabbat építsen 1,2 milliárd dollárért" - írta Twitter-bejegyzésében Trump. Hozzátette: "Ez rossz üzlet. Azt akarták, hogy vágjam át a szalagot a megnyitón. Nem!"

A londoni amerikai nagykövetség honlapjáról azonban az derült ki, hogy a követség építésének helyszínéről hónapokkal Obama 2009 januári hivatalba lépése előtt döntöttek. Az Egyesült Államok nagykövetsége és konzulátusa még 2008 októberében közölte, hogy a képviseletet biztonsági okokból helyezik át. 

Trumpot nem sokkal beiktatása után hívta meg hivatalos állami látogatásra a királynő nevében Theresa May brit miniszterelnök. A látogatás ellen rengetegen tiltakoztak, az erről szóló petíciót is sokan írták alá.

November végén az amerikai elnök olyan videókat osztott meg, amelyeken „állítólag” muzulmánok erőszakot követnek el. A képek alkalmasak arra, hogy felkorbácvvsolják az iszlámellenes érzelmeket. A videókat először Jayda Fransen, egy ultranacionalista brit párt elnökhelyettese posztolta, és ezeket twittelte tovább Trump. Fransent hazájában már korábban „súlyos vallási zaklatásban" bűnösnek találták. Theresa May rosszallásának adott hangot az amerikai elnök videómegosztása miatt, mire Trump visszavágott, hogy a brit kormányfő inkább a terrorveszéllyel foglalkozzon. Diplomáciai források már akkor levonták a következtetést, hogy az elnök londoni útjára egyhamar nem kerül sor.

K.J.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!