Előző
Következő
új cikk

Külföld

Megosztja a társadalmat az államfő

Népszava|2018. jan 13. 05:35
[A+ A-]

Tegnap megkezdődött a cseh elnökválasztás első fordulója, amely ma kora délután ér véget. A voksolás nagy esélyese a hivatalban lévő elnök, Milos Zeman, ám aligha tesz szert abszolút többségre. Várhatóan a Cseh Tudományos Akadémia volt elnöke, Jirí Drahos lesz az ellenfele a második fordulóban, sok függ azonban attól is, mekkora lesz a részvétel, így meglepetések sem zárhatóak ki. Már csak amiatt sem, mert a cseh közvélemény-kutatók többször is mellélőttek már az egyes voksolások során.

A prágai kormány megalakításával megbízott Andrej Babis, a liberális populista ANO elnöke egyértelművé tette: Zemanra adja a voksát. Ez nem meglepő, hiszen a két politikus között afféle véd- és dacszövetség jött létre.

Viszonylag alacsony részvétel jellemezte a voksolás első napját, ez azonban nem meglepetés, hiszen a csehek inkább szombaton, az urnazárás előtti órákban mennek el voksolni. 2013-ban, az első fordulóban, 61,31, a másodikban pedig 59,11 százalék élt szavazati jogával. Az öt évvel ezelőtti voksolás volt az első, amelyen a csehek közvetlenül szavazhattak a köztársasági elnök személyére. A cseh gazdaság erős lábakon áll. Az üzleti élet szereplői azonban úgy vélik, a kormányzat nem fektetett be kellőképpen a gazdaságba, s a források elosztása is hagyott kívánnivalót maga után. A cseh gazdaság két tényezőtől függ nagy mértékben: az autóipartól és a német befektetésektől.

Zeman nemcsak az ANO, hanem a cseh politikai paletta lázadóinak tartott Kalózpárt és a szélsőjobboldali Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) szavazóinak támogatására is számít. Ugyanakkor a „kalózok” aligha segítik Zemant. Szavazói inkább a fiatalabb korosztályból kerülnek ki, és egyértelműen EU-pártiak.

Amennyiben Zemant újraválasztanák, az azért lenne veszélyes, mert még nagyobb lelkesedéssel támogatná, hogy Babis pártja fogjon össze az SPD-vel. Egyértelműen szélsőséges, menekültellenes formációról van szó, ami azért is sajátságos, mert a pártot irányító Tomio Okamura külföldi - japán és koreai - gyökerű. Egy lapunknak név nélkül nyilatkozó üzletember úgy vélekedett, nem is Okamurától, hanem magától Zemantól kell a leginkább tartani, hiszen rendkívüli módon megosztja a társadalmat. „Ideológiáját a Nyugattól való elfordulás, mások megalázása jellemzi” - mondta.

R. T.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!