Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Szólóban taroltunk

Népszava|2018. jan 13. 05:46
[A+ A-]

Várdai István csellóművész - Tolonganak érte a komolyzenerajongók a hangversenytermekben Fotó: MTI/Kovács Tamás

A világ legnagyobb komolyzenei adatbázisa, a brit Bachtrack összesítése alapján a legnevesebb szólistáink a múlt évben nem sokat pihentek.

A világ legnagyobb komolyzenei adatbázisa, a brit Bachtrack évi 32 000 koncert és operaelőadás adatait dolgozza fel, az így kinyert statisztikákban pedig több figyelemre méltó magyar eredmény is született.

A világ „legelfoglaltabb” operaháza a Magyar Állami Operaház, ahol – szemben a második helyezett bécsi Staatsoper 220 előadásával – 239-szer ment fel a függöny 2017-ben. A világ legfoglalkoztatottabb zongoraművészeinek és csellistáinak névsorában is magyar név az első: Várdai Istváné, illetve Várjon Dénesé. (A zongoristák között a 4-5. helyen ott van brit állampolgárságú Sir Schiff András is.) A hegedűművészek között Baráti Kristóf a 8-11. helyen végzett.

Ami a zenekarokat illeti: a legsűrűbb éve a New York-i Filharmonikusoknak volt (135 hangverseny), de a top tízben ott van a sok magyar muzsikust foglalkoztató Bécsi és Berlini Filharmonikusok is. A karmesterek között Philippe Jordan lépett fel a legtöbbször: kilencvenhétszer. Őt követi Valerij Gergijev (92 koncert), Yannick Nézet-Séguin és Antonio Pappano (89).

A Bachtrack a zeneszerzők népszerűségét is vizsgálja. Papírforma, de a legtöbbet játszott komponista 2017-ben Mozart lett. A dobogón hosszú évek óta nincs változás: Mozartot Beethoven és Bach követi. Az operák között is Mozart-mű, a Varázsfuvola került legtöbbször színre. A balett műfaja sem okozott különösebb meglepetést: itt Csajkovszkij Diótörője diadalmaskodott. A leggyakrabban előadott zenekari mű Händel Messiása volt, a kortárs zeneszerzők között az észt Arvo Pärt művei hangzottak fel a legtöbbször a hangversenytermekben.

Csepelyi Adrienn

Lájkoljon minket a Facebook-on is!