Előző
Következő
új cikk

Külföld

EP- választás - Javaslat az időpontra

Népszava|2018. jan 12. 21:32
[A+ A-]

Az Európai Unió 27 tagállamában 2019. május 23-26. között tartsák az európai parlamenti választásokat — kezdeményezi a képviselőtestület vezetősége. A javaslatra még a tagállamok döntéshozó testületének, a Tanácsnak is rá kell bólintania, hogy a voksolásra az adott időben sor kerülhessen.

A képviselőket az EU országaiban választják meg, a képviselői helyeket a tagállamok lakosságának a száma alapján osztják el. Magyarországnak 21 képviselője van. Az EP jelenleg 751 tagot számlál 28 tagországból. Az összeurópai voksolás idején, 2019. májusában az Egyesült Királyság előreláthatólag már nem lesz az Európai Unió tagja, ami azt jelenti, hogy üresen marad 73 képviselői hely. Az elmúlt időszakban több elképzelés született a mandátumok sorsáról, de döntés még nincs. Parlamenti képviselők jelezték, hogy csökkenteni kéne a képviselőtestület létszámát, illetve növelni a tagországoknak jutó parlamenti helyeket. Sokan lelkes hívei annak, hogy néhány tucat mandátum sorsa ne nemzeti, hanem összeurópai listán dőljön el. De legalább ennyien ellenzik is az ötletet. Egy biztos: a Brexit utáni EP létszámáról minél előbb dűlőre kell jutniuk a képviselőknek.

A parlamenti képviselőcsoportok nem nemzeti alapon szerveződnek, hanem pártok szerint. A jelenlegi képviselőtestületben a kereszténydemokrata Európai Néppárt alkotja a legnagyobb frakciót, a szocialisták, a brit és lengyel euroszkeptikusokat tömörítő konzervatívok és a liberálisok előtt. A 2014-es választásokon megerősödtek az EP-ben az EU-ellenes és szélsőséges erők, és félő, hogy 2019-ben tovább gyarapodhatnak. A parlamenti erőviszonyok jelentős befolyást gyakorolnak az uniós jogszabály-alkotásra, és a többi EU-s intézmény irányítására is. Az Európai Bizottság elnökét és tagjait a képviselőtestület hagyja jóvá.

Halmai Katalin (Brüsszel)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!