Előző
Következő
új cikk

Belföld

Magyarország az élen! - Mint az Unió legkevésbé demokratikus állama

nepszava.hu|2018. jan 16. 11:23
[A+ A-]

Gulyás Mártontól elvették a drónját a rendőrök a CEU melletti tüntetésen tavaly áprilisban - Fotó: Tábori Ádám

Még a második legrosszabbtól is messze elmaradunk a Freedom House listáján.

Magyarország még szabadnak minősül, de a demokrácia állapotát mérő 100 pontos skálán csak 72 pontot értünk el - informál a hvg.hu. Az EU második legrosszabb helyezettje Bulgária, de még ők is elértek 80 pontot. A régiónkból Románia 84, Lengyelország 85, Horvátország 86, Szlovákia 89, Csehország és Szlovénia 93, Ausztria pedig 94 ponton áll, az EU 28 tagállamából 16 is 90 pont fölött jár, vagyis a világ legdemokratikusabb országai közé tartoznak.

Az egész világon mindössze két ország ért el 100 pontot: Finnországban és Svédországban tökéletes a demokrácia. 99 pont Hollandiának és Kanadának járt. A legrosszabb hely Dél-Szudán, amely mindössze 2 pontot ért el a százas skálán, valamint az önálló országnak nem számító területek közül Tibet, ahol 1 pont az eredmény.

Magyarországot külön is kiemeli az elemzés. E szerint ez az egyik olyan ország, amely ígéretes sikertörténet is lehetett volna az előző évtizedekben, mostanra pedig egy autoriter rendszer felé halad. Az ország populista vezetői konszolidálták a hatalmukat, közben meggyengítették a demokratikus intézményrendszert, és már törvényi szinten is támadják a civil szervezeteket.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!