Előző
Következő
új cikk

Külföld

Nem kapott bizalmat Babis kormánya

Népszava|2018. jan 16. 17:56, frissítve: 2018. jan 16. 18:53
[A+ A-]

Fotó: AFP/Vladimir Simicek

 

Nem kapta meg a kormányalakításhoz szükséges bizalmat Andrej Babis cseh miniszterelnök, akinek ráadásul a mentelmi jogát is felfüggeszthetik. A kudarc nyomán most be kell nyújtania a lemondását, de Milos Zeman köztársasági elnök jóvoltából egyelőre megbízott kormányfőként tovább irányíthatja az országot, és második esélyt is kaphat a többség bizalmának az elnyerésére.

Babis kedden bejelentette: ő maga fogja kérni a parlamenti alsóházat, hogy az vonja meg mentelmi jogát, és adja ki a rendőrségnek, amely eljárást indított ellene, mert a gyanú szerint visszaélt európai uniós támogatásokkal. Sajtótájékoztatóján politikai ügynek nevezte az eljárást, amelyet szerinte azzal a céllal szerveztek meg, hogy eltávolítsák őt a közéletből. Ezután a parlamenti mandátumvizsgáló bizottság mind Babis, mind az általa vezetett, ANO nevű párt első alelnöke, Jaroslav Faltynek képviselő ügyében is a mentesség felfüggesztése mellett foglalt állást.

Délután ült össze az alsóház plenáris ülése, ahol egy ezzel elvben semmilyen összefüggésben nem álló kérdés volt napirenden: a bizalmi szavazás a Babis vezette ANO-kormányról. Több párt felvetette, hogy az előállt helyzetben előbb a mentesség felfüggesztéséről kellene szavaznia a törvényhozásnak, de ezt a többség elutasította, és a mentesség kérdését egyelőre félretették.

A bizalmi szavazáson csak 78-an – vagyis kizárólag az ANO képviselői - szavaztak bizalmat a kormánynak, ellene voksoltak 116-an, 6 képviselő pedig tartózkodott. A 63 éves Andrej Babis pártja az első helyen végzett ugyan a tavaly őszi parlamenti választáson, de abszolút többséget nem szerzett, és az euroszkeptikusnak, illetve populistának tartott ANO-val egyetlen másik párt sem volt hajlandó koalícióra lépni.

Babis ugyan kész lenne kisebbségi kormányt alakítani – abban reménykedve, hogy az erősen megosztott pártpaletta adott választékából hol az egyik, hol a másik politikai csoportosulással összefogva kormányozhat –, számítását azonban könnyen keresztülhúzhatja az általa tulajdonolt Agrofert központhoz tartozó, Gólyafészek nevű szabadidőközponttal, a felvett 50 millió koronás uniós támogatás jogszerűségével kapcsolatos rendőrségi eljárás.

K.J.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!