Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Amiről beszélni kell

Népszava|2018. jan 17. 06:01
[A+ A-]

A süketek párbeszéde nem vezet sehová. A Fidesz és az ellenzék a magáét hajtogatja, és ebből az ország számára nem jön ki semmi jó.

Az ellenzék témáit - korrupció, oktatás, egészségügy, szegénység - a közélet iránt érdeklődő közönség már kívülről-belülről ismeri, sőt. megkockáztatom, a nagy többség egyet is ért vele. De semmire sem jutnak, ha egy sor más olyan fontos kérdésben, amely valós ügy, nincs világos állásfoglalás.

Az első helyen egy mélyen érzelmi téma áll, a nemzeti kérdés. Igenis, létező problémákról van szó - a nemzeti múlthoz való viszonyról, a nemzetfogyásról, az erdélyi autonómiáról, a külföldre szakadt magyar állampolgárok jogköréről (például a szavazati jogról, nyugdíjjogosultságról, különféle juttatásokról stb). Joggal sérelmezi a magyar nép többsége, ha a demokratikus ellenzék ezekkel az ügyekkel nem törődik súlyához méltón, és sokan úgy is vélik: azért nem, mert nemzetietlen, vagy éppen nemzetellenes, valójában internacionalista, mint a bolsik. Fel kell venni a kesztyűt, szembe kell szállni ezzel a rágalommal. A nemzeti múlttal kapcsolatban pedig annyit, hogy a magyar szabadelvűség (Kossuth, Deák, Eötvös gondolkodásmódja) a magyar történelem legszebb, leginkább előremutató hatású időszakait hozta. A hazai "ballib" oldal miért feledkezik meg a történelemről, saját hagyományairól? Miért engedi, hogy szégyenteljesként bélyegeződjön meg az a szerep, amely valójában éppen az ellenkezője volt?!

A második ügy a Fidesz csodafegyvere - a bevándorlás. Százezrek ünneplik, hogy azért van nyugalom hazánkban, mert Orbán Viktor időben megvédett minket az illegális migrációtól. És mivel nem hallják, hogy a demokratikus ellenzék mit kezdene ezzel a témával, elhiszik, hogy azért nem, mert "bevándorláspártiak", migránsok százezreit szabadítanák az országra Soros terve szerint. Ezt nem lehet

egy kézlegyintéssel elintézni. Világos állásfoglalás kell, hogy mi elfogadható a kormány tetteiben és mi nem, és hogy valójában mit kellene tenni.

Sorolni lehetne tovább a hazug állításokat, amelyekkel a Fidesz eléri a magas népszerűséget és a várható választási győzelmet - mivel cáfoló tényeket, határozott, kifejtett, álláspontot nem hallani. Lehet, hogy már késő is, hogy a demokratikus ellenzék beleálljon a kormánypárt témáiba, és felvegye a harcot. Pedig lenne hozzá muníció.

Schweitzer Iván közgazdász