Előző
Következő
új cikk

Belföld

Mellárnak adta az MSZP pécsi választókerületét

nepszava.hu|2018. jan 16. 18:58
[A+ A-]

Népszava fotó

Nem lesz MSZP-s jelölt Baranyában, ugyanis a szocialisták két független jelöltnek engedték át választókerületeiket. Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt történelmi lépésnek nevezte a gesztust.

Átengedte választókerületét Mellár Tamásnak az MSZP frakcióvezetője – a pécsi közgazdászprofesszornak így érdemi esélye van, hogy behúzzon egy erősen billegő választókerületet. Illetve Tóth Bertalan egy lélegzettel Baranya másik választókerületében Vas Pétert, Szigetvár független polgármesterét ajánlotta jelöltnek. Így a dél-dunántúli megyében nem áll a választási startvonalhoz szocialista politikus, ugyanis az MSZP és a DK választási megállapodása szerint Baranya harmadik és negyedik választókerülete a Demokratikus Koalíciónak dukál.

Karácsony történelmi lépésként méltatta amit „Berci” (értsd: a frakcióvezető) csinált – de hozzátette, az egy felelős politikus dolga, hogy a kormányváltás sikeréért dolgozzon. (megjegyzendő: az MSZP-frakcióvezetőnek a Népszava értesülései szerint biztos helye van a pártlistán.) Mellár Tamás szerint pedig egy közéleti szereplő felelőssége az, hogy szerepet vállaljon a kormányváltásban – mert „újabb négy évet nem bír ki az ország”. A közgazdász szerint akkor van esélye, ha legalább a nagyobb pártok fele támogatja – ez a kritérium pedig megvalósult, amikor az MSZP és Párbeszéd besorolt mögé. Illetve Mellár úgy veszi, hogy a DK támogatását is bírja, hiszen a két párt megállapodott a választókerületekről, azaz a közgazdász indulása semmilyen érdekét nem sérti.

Bár korábban elterjedt a pletyka, hogy Mellárt a Jobbik is támogatná, erről a jelek szerint nincs szó. Az LMP pedig világossá tette, hogy ráindítja saját jelöltjét a közgazdászra. (Részletes tudósítást a Népszava szerdán megjelenő számában olvashatnak.)

A baranyai 1-es választókerület eredményei (2014, a szavazatok százalékában)
Csízi Péter (Fidesz-KDNP 37,19
Tóth Bertalan (MSZP) 32,95
Németh Zsolt (Jobbik) 16,53
Dr. Kóbor József 8,85

Lájkoljon minket a Facebook-on is!