Előző
Következő
új cikk

Belföld

Egyre többen húzódnak be a menedékhelyekre a fagy elől

nepszava.hu|2018. jan 17. 09:01
[A+ A-]

Karácsonykor meleg zoknikat osztottak a Menhely alapítvány munkatársai - Forrás:MA/Facebook

A hidegebb elmúlt napokban fokozatosan emelkedett a hajléktalanok számára fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága - tájékoztatta a Menhely Alapítvány az MTI-t.

Az alapítvány diszpécserszolgálatának adatai szerint hétfő éjszaka az országban átlagosan 84, a fővárosban 80 százalékos volt a menedékhelyek kihasználtsága. Vas, Heves, Tolna, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok megyében minden férőhelyen aludt valaki. Ha betelt a szálláshely, pótágyakon, matracokon helyezik el a hideg ellen menedéket keresőket. A diszpécserszolgálat napi 24 órában fogadja a bejelentéseket a veszélyeztetett helyzetben lévő emberekről,és 24 órában működő krízisautót és akár speciális utcai szolgálatot küld az utcán lévő emberekhez, segítenek az elhelyezésükben, illetve takaróval, élelmiszerrel látják el azokat, akik nem fogadják el a szállások nyújtotta lehetőségeket.

 A fővárosban 19 szállásnyújtó intézmény, több mint 1900 férőhellyel várja a segítségre szorulókat. Országosan csaknem 4500 férőhely áll rendelkezésre éjjeli menedékhelyeken. A Menhely Alapítvány, amely arra kér mindenkit, hogy fokozottabban figyeljen a környezetében hajlék nélkül élő emberekre, illetve a magányos emberekre, mert ők ilyenkor még jobban ki vannak szolgáltatva a hideg időjárásnak. 

Mint megírtuk, a főpolgármester kedden bejelentette: munkacsoportot állított fel a fővárosi önkormányzat azért, hogy kevesebb hajléktalan ember legyen a forgalmas, fővárosi aluljárókban. Megpróbálunk a hajléktalan-probléma kezelésének egy olyan módját letenni az asztalra, amik biztosítják a szociális és humanitárius követelmények kielégítését, de egyben azt is, hogy a város funkcionális pontjai, első sorban a százezrek által használt aluljárók, azok a funkciójuknak megfelelő állapotba kerüljenek – ezzel indokolta Tarlós István a munkacsoport felállítását, amely rendőrökből és közterület-felügyelőkből áll, de részt vesz a munkában az alapjogi biztos és a Máltai Szeretetszolgálat is.  A Város Mindenkié csoport alapítója szerint elsősorban azt kellene belátni, hogy a hajléktalanság nem rendészeti, hanem szociális probléma. A főpolgármesternek pedig a problémáknak a megoldás helyetti eltakarására tett erőfeszítéseihez jó segítség a szabálysértési törvény, amelynek alapján büntetni lehet a közterületeken az élevitelszerű tartózkodást.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!