Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Gyalázat

Népszava|2018. jan 18. 06:01
[A+ A-]

Percek alatt végigfutott az interneten a pécsi Malomvölgyi Szeretetotthon magukról megfeledkezett ápolóiról szóló történet: egy betegágyon fekvő idős asszony mellett imitáltak szexet, azután az erről készült képeket feltették a világhálóra.

Mindenkinek joga van emberi méltósága tiszteletéhez. Ezt biztosítja az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozta és Magyarország Alaptörvénye is. E deklarációk oltalmazzák a személyiséget, az önrendelkezés, a magánszféra, az intimitás védelmén keresztül. Az otthonban dolgozó emberek ezeket az alapjogokat sértették meg.

Az egészségügyi gyakorlatban a szakmai etikai kódexek szabályozzák az emberi méltóság tiszteletét. De van, aki láthatóan nem törődik ezzel, az intézet vezetése pedig szabadjára engedi a dolgozókat. Ki tudja, Pécsen megtörtént-e ez máskor is? Ez a szemlélet lengi be az idősotthon mindennapjait? Mi folyhat ott?

Erre nincs mentség. Megsértették az idős asszony emberi méltóságát, aminek a védelme az ápolói hivatás elsődleges parancsa. El kell ítélni, hogy egy védtelen és magatehetetlen beteg arcát, kiszolgáltatottságát, ráadásul pornójeleneteket idéző beállításban közreadták az interneten. Emellett számos szakmai szabály is sérült: a többi gondozottat magára hagyták a fotók elkészítése alatt.

2008 óta a szakápolást végző intézetek egy része csak szigorú szabályok szerint nyújthat ilyen szolgáltatást. A mostani béremelés is ezt támogatja. Ezért azok az intézetek, amelyek nem rendelkeznek egészségügyi ellátáshoz, szakápoláshoz szükséges jogosítványokkal, jól felkészült szakemberek nélkül maradnak. Magyarán akár még pornószínészt is alkalmazhatnak, ha rövid idejű képzésben betanítható az ápolásra. Annak ellenére, hogy minden külföldi gyakorlat minden otthon-típusban előírja a kiterjesztett hatáskörű ápolók jelenlétét.

A szeretet, az ima, a vallásosság nem váltja ki a professzionális ápolás szakmai, etikai, jogi normáit. Több diplomás szakemberre lenne szüksége ennek a rendszernek is. És ellenőrzésre is, nem csak papíron. Jelenleg ömlik a pénz az egyházakhoz, miközben azok semmilyen tekintetben nincsenek felkészülve a professzionális ellátásra, ápolásra.

Hiába szabályozta az érintett intézmény saját külön etikai kódexben az ellátás erkölcsi normáit, ha annak betartását senki sem ellenőrzi. Munkaügyi problémaként kezelni az intézet részéről ezt a történetet morális vakság, és azt gondolni, hogy azonnali elbocsájtással, további felelősségre vonás nélkül minden megoldódik, bűnpártolás.

A betegágyon fekvő idős asszonyt gondolatban magamhoz ölelem, mint egykor a 102 éves édesanyámat. Most ennyit tehettem.

Rozsos Erzsébet ápolásetikus