Előző
Következő
új cikk

Népszava Anno

Orbán és a püspöki kar inspirációja

Népszava-összeállítás|2018. jan 18. 10:00
[A+ A-]

Nagy-nagy tüzet kellene rakni, mert a szegénység, a korrupció, az erkölcsi romlás és a széthúzás hidege dermesztő

- mondta Mádl Ferenc akadémikus a Polgári Magyarországért című szombati rendezvény megnyitóján. Az eseményen jelen lévő ellenzéki politikusok, írók és érdeklődők a magyar katolikus püspöki kar körlevelét és a Fidesz - Magyar Polgári Párt vitairatát elemezték.

Gyulai Endre szeged-csanádi megyés püspök kijelentette: az egyházi dokumentum az ezerfelé szakadt Magyarország kiútkeresését kívánja segíteni. Úgy vélte, hogy a szolidaritás, a felelősségvállalás elvének érvényesülése ismét egységessé teheti az országot.

Orbán Viktor a körlevelet és a Fidesz Polgári Magyarországért című vitairatát bestsellernek minősítette. A Fidesz elnöke először arról szólt, hogy milyen késztetések játszottak közre a dokumentum elkészítésénél. Ezek között sorolta fel a hiányérzetet, az akadémiai világ és a katolikus püspöki kar inspirációját.

Megfogalmazása szerint 1988-ban, a Fidesz megalakulásakor nem olyan Magyarországot képzeltek el, mint amilyen most van. A jelenlegi viszonyokat a Fidesz első embere így foglalta össze: „az elvtársi brancsvilág összefonódása a vadkapitalizmussal.”

Az 1988 és 1994 közötti időszakot úgy értékelte: az a demokratikus intézményrendszer kialakulása szempontjából sikeres volt, azonban a mai napig sikertelennek minősíthető az emberi élet minősége felől szemlélve. Sajnálattal állapította meg, hogy a

„felső egymillió és az alsó egymillió” között végleges társadalmi szakadás tapasztalható.

Orbán végül hangsúlyozta: valóságos átalakulást csak kormányváltással lehet teremteni, aminek az ellenzéki együttműködés lehet az alapja.

Népszava 1996. december 9.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!