Előző
Következő
új cikk

Bioritmus

Embereken tesztelnek - Életeket menthet a klinikai gyógyszervizsgálat

nepszava.hu|2018. jan 18. 09:51
[A+ A-]

Illusztráció: Shutterstock

Magyarországon évente húszezer ember vesz részt klinikai gyógyszervizsgálatban, ezzel, az egy főre vetített vizsgálatokat tekintve, Európa élvonalához tartozik - mondta a klinikai kutatásokra szakosodott cég pácienskapcsolati menedzsere az állami televízióban. 

A tájékoztatás szerint akkor kerülhetnek forgalomba a gyógyszerek, ha a fejlesztési stádiumban a sikeres laboratóriumi kísérletek után embereken is eredményesen tesztelik. A folyamat szigorúan szabályozott protokoll szerint történik: alapos kivizsgálás után, csak a meghatározott kritériumoknak megfelelő betegek kerülhetnek be a tesztelésbe, amelynek során végig szoros kapcsolatban vannak az orvossal.

A menedzser szerint a gyógyszervizsgálatban való részvételnek több az előnye, mint a veszélye. Alternatív terápiaként szolgálhat és akár életmentő esélyt is adhat azoknak, akiknek nem segített az addigi kezelés. A cég friss felmérése szerint a résztvevők nagyon pozitív tapasztalatokat szereznek a teszt során, legtöbbjük később is szívesen venne részt gyógyszervizsgálatokban.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!