Előző
Következő
új cikk

Belföld

Az Együtt és a Párbeszéd is támogatja a diáktüntetést

nepszava.hu|2018. jan 18. 12:36, frissítve: 2018. jan 18. 13:18
[A+ A-]

Az Együtt támogatja a pénteki "Ne menj suliba" tüntetést, és ezúton szólítja fel az Orbán-szolgáló KIK házmestereit, ne merjenek a tanároknak olyan utasításokat adni, hogy listázzák azokat a diákokat, akik kiállnak egy XXI. századi, diákközpontú és nyitott oktatás mellett - írja közleményében a párt. 

Az eddigi évek gyakorlata alapján okkal feltételezhetjük, hogy tanárokat ismét arra "kérnek" majd, hogy jegyezzék fel a tüntető diákoka névsorát. A tanárok eddig is ellenálltak az ilyen ócska utasításoknak, minden elismerés a diákokért kiálló és aggódó pedagógusoknak. Az Együtt szégyenteljesnek, a fiatalokat kriminalizáló fideszes gyakorlat és mentális süllyedés egy újabb jelének tekinti, hogy a kormányzat szócsöve, a Magyar Idők már most "szélsőséges radikális csoportok" jelenlétével riogat. A diákoknak joguk van élniük gyülekezési szabadságukkal, és az Együtt szolidaritásáról biztosítja azt a példamutató kiállást, amelyet véghezvisznek. Ők a jövő Magyarországa, küzdelmük nem csak a közoktatásért, hanem hazánkért folyik - zárul a dokumentum. 

A Párbeszéd szerint az oktatásban a tekintélyelv érvényesítése helyett a diákok kíváncsiságában rejlő lehetőségekre kellene építeni. Erőss Gábor, az ellenzéki párt szakpolitikusa Budapesten tartott sajtótájékoztatóját követően az MTI-nek elmondta, egyetértenek azokkal a célokkal, amiket a "Ne menj suliba" nevű kezdeményezés elindítói fogalmaztak meg, a Párbeszéd vezetői pedig részt vesznek a pénteki demonstráción. Kiemelte, a tanároknak és diákoknak is jól kell érezniük magukat az iskolában, mert így lehet a legjobb eredményeket elérni, ehhez pedig az szükséges, hogy magolás helyett élmény legyen a tanulás. Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjének szociális demokrácia programja emellett minden gyereknek biztosítaná az érettségizés lehetőségét, valamint a középfokú angol nyelvtudás megszerzését, szemben a jelenlegi kabinet szakképzésbe terelő politikájával. Az ellenzéki politikus elmondta, ennek érdekében a hátrányos helyzetű térségekben radikálisan, akár felére csökkentenék az osztálylétszámokat.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!