Előző
Következő
új cikk

Belföld

Távozik a Hunvald-úgy bírája

nepszava.hu|2018. jan 19. 09:04, frissítve: 2018. jan 19. 13:25
[A+ A-]

Fotó: Tóth Gergő

Újra kell kezdeni Hunvald György szocialista politikus perét, mert az ügyet tárgyaló bíró lemondott a posztjáról - értesült a hvg.hu. Úgy tudják, hogy a PKKB-n ítélkező és igazgatási feladatokat is ellátó Rajmon Balázs azért döntött a pályamódosítás mellett, mert nem akart egy olyan bírói szervezet része lenni, amelyben nem szakmai alapon születnek döntések bírói álláshelyekről, nem szakmai alapon választják ki a szervezet vezetőit, és amelyben a központi adminisztratív szerv, vagyis az Országos Bírósági Hivatal (OBH) már konkrét eljárási iránymutatást is ad a bíráknak arról, hogyan kell eljárniuk.

Rajmon lemondása miatt valamennyi ügye új bíróhoz kerül, s azokat emiatt elölről kell kezdeni.

Bár Hunvaldot korábban több cselekményben is bűnösnek mondták ki - volt azonban olyan vádpont is amelyben felmentették -, börtönbe nem kellett vonulnia, a büntetésekbe ugyanis beszámították az előzetesben töltött időt is. A Legfőbb Ügyészség azonban nem hagyta annyiban a dolgot és perújítással igyekszik elítéltetni a politikust. Három lezárult bírósági fok és egy jogerős ítélet után 2016. decemberében kezdték újratárgyalni az ügyet.

Reagált a Fővárosi Törvényszék
"A Fővárosi Törvényszék megerősíti, hogy dr. Rajmon Balázs, a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírája 2018. január 9-én lemondott a bírói tisztségéről. Lemondását nem indokolta. A sajtóban megjelent hírekre reagálva, a cikkben foglaltakkal ellentétesen, arról tájékoztatta a bíróság vezetését, hogy a megjelent írásról, illetve annak tartalmáról nem volt tudomása. Az OBH a bírák részére nem ad konkrét iránymutatást arra nézve, hogyan járjanak el az egyes ügyekben."

Lájkoljon minket a Facebook-on is!