Előző
Következő
új cikk

Belföld

Ellenállnak - Megtagadják az állami büntetést

Népszava|2018. jan 20. 05:08
[A+ A-]

Népszava fotó

A Jobbik továbbra sem fogadja el a számvevőszék által „mindenféle érdemi vizsgálat nélkül, statáriális eljárásban kiszabott büntetést” – közölte a párt sajtóosztálya a Népszava kérdésére. Néhány napjuk maradt, hogy befizessék azt a több mint 330 millió forintot, amit az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint tiltott támogatásként vett igénybe. A számvevőszék ugyanis január 8-án hozta nyilvánosságra a Jobbik gazdálkodásáról szóló végleges jelentését, a pénzt elvileg 15 napon belül kell utalni.

Az óra az általában öt-tízmilliós tételekkel büntetett többi ellenzéki pártnál is ketyeg. Az ÁSZ-tól korábban megkérdeztük, hogy ilyen esetben van-e lehetőség halasztást vagy részletfizetést kérni. A számvevőszék hangsúlyozta: „ha a párt a végleges jelentés nyilvánosságra hozatala után 15 napon belül nem fizeti be a kiszabott összeget, az adóhatóság azt adók módjára hajtja be”.

Az ÁSZ álláspontjával szemben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter haladékot adott az ellenzéki pártoknak. A miniszter javasolta a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), hogy a parlamenti választás előtt „ne indítson behajtási eljárást és ne érvényesítsen inkasszót”.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azzal érvelt, hogy az államkincstár féléves felkészülési időt biztosít az érintett pártoknak, kérelemre pedig részletfizetési lehetőséget ajánl fel. A tárca felszólította az ellenzéket, hogy a „befizetési kötelezettségek ütemezéséről, a részletfizetés rendjéről” kezdeményezzen egyeztetést az adóhatósággal és az államkincstárral. Az NGM lépését a számvevőszék kérdésünkre nem kommentálta.

A Jobbikon kívül – ahogyan azt Kanász-Nagy Máté szóvivő lapunknak elmondta – az LMP sem tesz eleget a minisztériumi felszólításnak, sem fizetni, sem egyeztetni sem fog. Ugyanezt már a Demokratikus Koalíció is bejelentette: „pártkatonákkal nem tárgyalunk”.

Az adóhatóságtól – többszöri kísérletünk ellenére – múlt hét óta nem jött írásos válasz arra az egyszerű kérdésünkre: a NAV lát-e lehetőséget rá, hogy eleget tegyen a halasztásra és a részletfizetésre vonatkozó Varga-féle javaslatnak, ha igen, milyen jogszabály alapján? Szóban az adóhatóságtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a pontos törvényi hivatkozás majd az intézkedés végrehajtása során derül ki.

Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!