Előző
Következő
új cikk

Belföld

Geréb: "Az a legfontosabb, hogy tudok-e tükörbe nézni"

nepszava.hu|2018. jan 22. 10:09
[A+ A-]

Geréb Ágnes a Kúria ítélethirdetésén 2012-ben Fotó: Népszava

Először szólalt meg Geréb Ágnes azután, hogy a Fővárosi Ítélőtábla január elején elutasította a szülész-nőgyógyász perújítási kérelmét, így jogerőssé vált a 2012-ben kiszabott kétéves fogházbüntetése és tízévi eltiltása.

„Nekem az a legfontosabb, hogy tudok-e tükörbe nézni, tudok-e aludni. Tudok” – mondta a Magyar Nemzetnek Geréb Ágnes. A szülész-nőgyógyásznak a bíróság január eleji döntése értelmében börtönbe kell vonulnia, azt azonban még nem tudja, mikor és hova.

Geréb Ágnes ügye óriási vihart kavart, és megosztja a közvéleményt. "A körülöttem kialakuló, társadalmat fölbolygató vita gyógyít és épít" - mondta ezzel kapcsolatban a szülész-nőgyógyász. A támadók mellett a hét végén például több ezren vittek virágot a Szabadság hídra támogatásuk jeleként, és már több mint ezren csatlakoztak ahhoz a felhíváshoz is, amelyben egy napot vagy akár egy hetet is átvennének a büntetéséből. 

Geréb Ágnes mérföldkőnek nevezte az otthon szüléssel kapcsolatos 2011-es rendeletet, mert bár szakmai ellenállás, anyakönyvezési nehézségek, megfélemlítések ugyan előfordulnak ma is, mégis óriási változást hozott. „Ha vannak is a rendeletben olyan részletek, amelyekkel nem értek egyet, mégis megszületett. Mára egy magyar várandós, ha akar, tájékozódhat, szülési tervet készíthet, és megtalálhatja a számára megfelelő helyet, ahol biztonságban tudja a babáját és saját magát” - olvasható a cikkben.

Jogerős ítélet: két év fogház
Geréb Ágnest 2012-ben két év letöltendő fogház-büntetésre ítélték, a bíróság szerint az otthonszüléseket vezető nőgyógyász bába megszegte a szakmai szabályokat.

Az egyik esetben egy ikerpár egyik tagja 12 percig nem kapott elég oxigént. A másik alkalommal a bába gerincsérülést okozott egy szülés közben elakadt babának. Mindkét csecsemő meghalt.
A Geréb Ágnes és ügyvédje által kezdeményezett perújítási indítványt a Fővárosi Ítélőtábla elutasította, így jogerőre emelkedett másodfokon hozott határozat, amely két év fogházra ítélte és tíz évre eltiltotta a hivatásától.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!