Előző
Következő
új cikk

Sport

Letette az esküt a magyar olimpiai csapat

Népszava|2018. jan 22. 13:06, frissítve: 2018. jan 22. 19:26
[A+ A-]

Eskütétel a budapesti MOM Kulturális Központban Fotók: MTI/Czeglédi Zsolt

Letette az esküt hétfőn a február 9-én kezdődő phjongcshangi téli olimpiára és a március 9-én rajtoló téli paralimpiára utazó magyar csapat.

Elegáns sportolók gyülekeztek hétfő délelőtt a MOM Kulturális Központ színpada előtt.

Miközben a nézőtéren gyűltek az érdeklődők, a február 9-én rajtoló játékokra és a március 9-től kezdődő paralimpiára kijutó, ezúttal formaruhát viselő sportemberek a volt olimpikon műkorcsolyázó, Engi Klára vezetésével még egyszer elpróbálták a fogadalomtétel szövegét, majd 11 órától – amikor a ceremóniát élőben közvetítő M4 Sport is bekapcsolódott – átmenetileg átadták az emelvényt az eseményt jelenlétükkel megtisztelő méltóságoknak.

Áder János köztársasági elnök - utalván a máig utolsó magyar éremszerzésre, az 1980-as játékokon aranyérmes jégtáncpárosra, Regőczy Krisztinára és Sallay Andrásra - azt emelte ki köszöntőjében, hogy a magyar delegáció hosszú idő után először utazhat érmes reményekkel a téli játékokra, Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke pedig azt hangsúlyozta: az olimpia maga a valóra vált csoda.

"Az olimpia csodája nem a szervezettségben, a felfokozott érdeklődésben rejlik. Itt hősök legendák, születnek. Csak a sport képes arra, hogy elsimítsa a társadalmi egyenlőtlenségeket, a nemek közti különbségeket, háborúból békét teremt" – hangsúlyozta a MOB-elnök.

A folytatásban Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke és Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is felszólalt, majd Engi Klára vezetésével ismét a sportolóké lett a terep: a versenyzők alig három héttel a láng fellobbanása előtt letették az esküt.

"Az eskütétel után egyre közelebb érzem az olimpiát, azt azonban nem állítanám, hogy izgatott vagyok. Ez azért lehet, mert az első olimpiámra készülök" – nyilatkozta lapunknak Bácskai Sára Luca. A 18 éves gyorskorcsolyázó – aki alig egy hete bronzérmes lett 1500 méteren a drezdai rövidpályás Európa-bajnokságon – elmondta, örök emlék marad számára az eskütétel, ám reméli, lesz még része hasonlóban. A pjongcsangi esélyeiről visszafogottan nyilatkozott.

"Nagy célokat nem szoktam kitűzni, mint mindig, most is csak azt mondom, hogy magammal szeretnék elégedett lenni, mindenkinek ez a legnagyobb kihívás. Szeretném kihozni magamból a maximumot, meglátjuk, ez mire lesz elég" – mondta a korcsolyázó.

Bácskai mellett rövidpályás gyorskorcsolyában Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Oláh Bence, gyorskorcsolyában Nagy Konrád, míg műkorcsolyában Tóth Ivett képviseli a magyar színeket. Alpesi síben és sífutásban minden bizonnyal egy-egy férfi és női sportoló indulhat: előbbiben Hozmann Szonja, utóbbiban Kónya Ádám és Szőcs Emőke utazhat, míg a férfi alpesi sízőknél három magyar közül - Samsal Dalibor, Kékesi Márton és Nagy Bence - a héten jelöli ki a résztvevőt a hazai szövetség. Magyarországot három paralimpikon képviseli majd a dél-koreai városban.

Hatos Szabolcs

Lájkoljon minket a Facebook-on is!