Előző
Következő
új cikk

Népszava Anno

Ezen a napon: a Kossuth híd felavatása

Népszava-összeállítás|2018. jan 22. 13:12
[A+ A-]

Fotó: Fortepan.hu

Átadták a forgalomnak a Kossuth-hidat Budapesten. A lerombolt dunai hidakat helyettesítő építmény 1946 és 1957 között állt szolgálatban. 1960-ban lebontották

Vasárnap délelőtt Budapest dolgozóinak tízezrei jelentek meg a zászlódíszbe öltözött Kossuth Lajos téren, hogy megünnepelték a magyar demokrácia eddigi legnagyobb technikai alkotásának, a Kossuth-hídnak felavatását. Az ünnepségen a Szövetséges Ellenőrző Bizottság is képviseltette magát. Szovjet részről Trajnin ellentengernagy, amerikai részről Townsend ezredes, angol részről pedig Edgecumba tábornok jelent meg. Részt vett az ünnepségen az egész magyar Kormány, a főváros vezetősége, valamennyi demokratikus párt, ifjúsági szervezet, a honvédség és a rendőrség.

Az Ünnepség kezdete előtt a Kossuth-híd közepéről koszorút dobtak a Dunába, megemlékezésül a hídépítés kézben hősi halált halt munkásra. Szabó Andrásra, majd a Himnusz hangjai után Tildy Zoltán miniszterelnök mondott nagyhatású beszédet.

— Győzelmes nap ez a mai — mondotta — amikor a magyar kormány és ez egész nemzet meghajtja az elismerés zászlaját a győzelmet kivívó munkások felé.

Ha mindenki úgy dolgozik, mint a hídépítők és a parasztok és mindenki hajlandó tűrni még néhány hónapot, akkor ez az ország minden dolgozó boldog hazája lesz.

Ezután Gerő Ernő elvtárs, közlekedésügyi miniszter beszélt. Azok, akik felépítették a Kossuth-hidat, fel fogják építeni a Ferenc József-hidat és a többi hidat is, — mondotta.

A Szózatot énekelte el ezután a Vasas és Gázgyári énekkar, majd Kossa István elvtárs, a Szakszervezeti Tanács főtitkára mondott rövid beszédet.

Széchy Károly miniszteri tanácsos, a közlekedésügyi minisztérium hídosztályának vezetője ígéretet tett arra, hogy a hídépítők tovább folytatják országépítő munkájukat. Horváth Lajos segédmunkás díszoklevelet nyújtott át Gerő elvtárs, közlekedési miniszternek, valamint két vezető mérnöknek. A főváros nevében Bechtler Péter elvtárs, alpolgármester emelkedett ezután szólásra, aki a főváros közönsége nevében átvette a hidat.

Bechtler elvtárs megköszönte a hídépítő munkásoknak és mérnököknek fáradságot nem ismerő hatalmas munkáját. Kiemelte, hogy a hídépítők mellett a Beszkárt munkásai is óriási teljesítményt végeztek a hídhoz vezető villamos vonalak építésében. A felemelő ünnepség ezzel véget ért.

Népszava 1946. január 22.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!