Előző
Következő
új cikk

Belföld

Andor László vezeti Karácsony tanácsadó csapatát

nepszava.hu|2018. jan 22. 14:48
[A+ A-]

Fotók: Tóth Gergő/Népszava

A politikai belépő után most jön a technikai gépezet elindítása – ezt január elején mondta a Népszavának Balázs Péter volt külügyminiszter, amikor a frissiben megalakult a V18 terveiről kérdeztük. Mint akkor megírtuk: a tizenegy volt kormánytag által alapított csoport nem tart kapcsolatot egyetlen párttal sem, nem támogatja egyiket sem, konkurencia sem akar lenni, tagjainak egyetlen célja van: elérni, hogy a választók menjenek el szavazni 2018-ban. Azt is cáfolták, hogy - mint előzőleg a sajtó meglebegtette az esélyét - részt vállalnának Karácsony Gergely árnyékkormányában.  Nos, ha árnyékkormányban nem is, de az egyikük valami másban mégis.

 

Andor Lászlóval, aki a V18-tagokat tartalmazó lista élén szerepel, a 24.hu készített interjút, ahol a volt uniós biztos elmondta: egy szakértő csapat részvételével megalakult Karácsony Gergely baloldali miniszterelnök-jelölt tanácsadó testülete, amelynek ő a vezetője. A riportban utalnak arra, hogy két éve az is felvetődött: Andor nem tanácsadóként, hanem maga is miniszterelnök-jelöltként vág neki a választásoknak.

Közelebb vagyunk a választáshoz, és kezd kirajzolódni, hogy melyek azok a formációk, amelyek valóban esélyt adnak a változáshoz. Ennek a folyamatnak része a miniszterelnök-jelöltek megnevezése. Karácsony Gergelyt több párt is támogatja, és fontos, hogy ha erre igénye van, akkor egy politikában jártas személyekből álló testület nyújtson neki segítséget akár a programalkotásban, akár a választók meggyőzésében - válaszolja a volt uniós biztos a felvetésre. 

Andor László azt is hangsúlyozza, hogy valóban nem valamiféle árnyékkormányban való részvételről van szó, miután a testület létszáma jóval nagyobb, mint egy kormányé, és egy-egy területről több szakértő is közreműködik. Bár néhányan vannak köztünk, akik a parlamentbe készülnek, a nagy többség szakértő vagy politikai tapasztalattal rendelkező pártonkívüli - magyarázza. Ami pedig a különbséget, illetve az összegyeztethetőséget illeti a már említett V18-cal, Andor László elmondja, hogy a 11 tagú testület egy választási mozgalom, a választási részvételt próbálja ösztönözni, illetve azt célozza, hogy az ellenzéki oldalon létrejöjjön egy tényleges alternatíva a jelenlegi pártkavalkád helyett. De tanácsot, azt nem ad egyik miniszterelnök-jelöltnek sem.

A teljes interjú itt olvasható. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!