Előző
Következő
új cikk

Belföld

Idén is próbálkoznak a politikai szerencselovagok

Népszava|2018. jan 22. 16:14
[A+ A-]

Népszava illusztráció

Mi az, hogy kamupárt? – kérdezte a Népszavát Racker Béla, a Hajrá Magyarország Párt elnöke, miután az eddig ismeretlen formációról a Vasárnapi Hírek azt írta: rajthoz áll a február 25-ei, hódmezővásárhelyi időközi választáson.

A Lázár János kancelláriaminiszter városában tartott időközin eddig a kormánypárti Hegedűs Zoltán, a független, szinte teljes ellenzéki támogatással induló Márki-Zay Péter és az MSZP-ből kizárt Hernádi Gyula jelentette be részvételi szándékát.

A kőszegi bejegyzésű Hajrá Magyarország Párt jelöltje a békés megyei Fehérné Horváth Katalin. Már az aláírásokat is gyűjtik neki – 300 szignó kell –, fiatalok járják a várost, de a nő indulása még egyáltalán nem biztos.

– Múlthét csütörtökön kezdtük el gyűjteni a szignókat, de mióta megjelent a sajtóban, hogy kamupárt vagyunk nem sikerült egyet sem szereznünk – magyarázta lapunknak Racker Béla. Az egykori MDF-es politikusról egyébként még 2014-ben az akkori Origo írta meg, hogy legalább tízmillió forinttal tartozik az adóhatóságnak. Racker ráadásul négy éve az Új Magyarország Párt (ÚMP) jelöltje volt Vas megyében. Az ÚMP-ról - ami Racker mostani pártjához hasonlóan szintén kőszegi bejegyzésű - korábban megírtuk, hogy a bizniszpártok feltűnése miatt botrányossá vált 2014-es választási kampány egyik újonca volt. A semmiből jött szervezett hamar felhívta magára a figyelmet, hiszen meglepően gyorsan összegyűjtött majd 15 ezer támogató aláírást, amely révén országos listát állíthatott, ezzel pedig jogosulttá vált a 149,2 millió forintos állami kampánytámogatásra. A párt ellen nyomozás indult, az ÚMP elnökét, Táncsics Pétert pedig gyanúsítottként hallgatták ki. Tavaly májusban derült ki, hogy jogerősen megszüntették a nyomozást ellenük.

– Nem tudom, hogy az ÚMP kamupárt volt-e, nem voltam a tagjuk. Felkértek jelöltnek, amire igent mondtam – fogalmazott Racker, hozzátéve: biztos, hogy nem tartozik az adóhatóságnak. A férfi egyébként úgy látja, hogy a parlamenti pártokon kívül, mindenkire ráhúzzák a kamupárt jelzőt. Mostani próbálkozását, a Hajrá Magyarország! pártot egy éve hozta létre, azt látva, „hogy a jobboldalon jelentős az űr.” Racker - állítása szerint - azokat célozza meg, akik nem akarnak a baloldalra voksolni, viszont a Fideszből már kiábrándultak.

Miután novemberben elfogadta a parlament a kampányfinanszírozási törvény módosítását, amit a fideszes Gulyás Gergely és Répássy Róbert kezdeményezett, az MSZP-s Bárándy Gergely javaslatára pedig tovább szigorítottak, úgy tűnt a kamupártoknak idén nehezebb lesz. Nem így tűnik a Nemzeti Választási Bizottság pénteki üléséből, ahol 20 jelölőszervezetet vettek nyilvántartásba, amivel már összesen 33 bejegyzett párt van. Elfogadták többek között a Szövetség a Szent Korona Országáért Konzervatív Pártot, vagy éppen Racker Béla pártját is. 

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt szintén nyilvántartásba került. Kovács Gergő a párt elnöke lapunknak azt mondta: tök jó, végre elhiszik az emberek, hogy elindulnak a választáson. Kovács kérdésünkre leszögezte, hogy az időközin nem indulnak Hódmezővásárhelyen, viszont az önkormányzati választáson igen, ahol Rózsa Sándor dédunokája lesz a jelöltjük.

Zoltai Ákos

Lájkoljon minket a Facebook-on is!