Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Egyetlen hazugság

Népszava|2018. jan 23. 06:15
[A+ A-]

A kormány legújabb ámokfutása a "Stop Soros" - magyarul: Stop, Soros! - törvénytervezet átverése a parlamenten.

Azzal indokolják, hogy a hatóságoknak listájuk van azokról a civil szervezetekről, amelyek az illegális bevándorlást propagálják és jogi segítséget nyújtanak hozzá. Amelyek arra szerveződtek, hogy valóra váltsák a Soros-tervet. Ha Soros György pénzügyi tevékenysége veszélyt jelent, akkor azoké is, akik az ő pénzét erre a célra szétosztják és használják.

De a gépezet erősen csikorog. Eddig senki sem tudta bizonyítani, hogy létezik Soros-terv, mert ilyen nincs is. Mint ahogyan nincs egyetlen civil szervezet sem, amely támogatná, szervezné az illegális bevándorlást.

Orbán Viktor szerint „a kormány sosem fogadta el az európai uniós kvótaszabályokat”. De: ilyen szabályok nincsenek. Az uniós belügyminiszterek 2015 szeptemberi határozata szerint Magyarországnak – az olasz és a görög helyzet enyhítésére – 1294 menekült kérelmét kellett volna elbírálnia Magyarországon, saját hatáskörben, a magyar szabályok szerint. Enek nem tett eleget, mint ahogyan az Európai Bíróság verdiktjének sem.

Megtette ugyanezt titokban. Altusz Kristóf, a külügy helyettes államtitkára a Times of Malta című lapban kifecsegte, a kormányfő pedig múlt pénteken elismerte: a nemzetközi egyezményeknek eleget téve tavaly menekültügyi oltalom alá vettek 1300 embert. Az ilyen emberek abban különböznek az "országhatárt letaroló" illegális migránsoktól, hogy először "bekopogtattak az ajtón", és közölték, védelemre szorulnak - tette hozzá. Hogy kik ők, hol, kinél kopogtattak, ki engedte be őket, milyen támogatást kapnak, meddig maradnak vagy maradtak, hová mentek tovább - nem tudni.

Csak annyit tudhatunk, hogy a Fidesz április 8-ig, a választás napjáig fújja a Soros- és civilellenes parazsat, szítja a gyűlöletet, rásütve az illegális migránsok szervezésének bélyegét mindenkire, akiről akár csak feltételezi is, hogy veszélyeztetheti a hatalmát.

A kormány politikája, mint ahogyan a propagandája is egyetlen emésztő hazugság.

Friss Róbert