Előző
Következő
új cikk

Belföld

Bérharc a kultúra napján

Népszava|2018. jan 22. 19:34
[A+ A-]

Forrás: Szépművészeti Múzeum/Facebook

A fizetések általános rendezését, vagy a kulturális bérpótlék 50 százalékos emelését követeli a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) az ágazat dolgozói nevében. Miután tavaly szeptemberben elküldött bértárgyalási kezdeményezésükre nem kaptak választ az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi), tegnap látványos akciót szerveztek a tárca Szalay utcai épülete elé. A kulturális szféra munkavállalóinak 30 százaléka egy húsz méter hosszú íven írta alá azt a Hoppál Péter államtitkárnak címzett levelet, amelyben a területért felelős állami vezetőt arra emlékeztetik, hogy az ágazat szakemberei tíz éve nem kaptak normális bérrendezést, fizetésük messze elmarad a magyar átlagbértől.

A nyílt levél gondolata tavaly novemberben fogalmazódott meg először a Szépművészeti Múzeum dolgozói körében, de a KKDSZ közvetítésével mára a kulturális területen dolgozók széles köre csatlakozott a követelésekhez. A petícióban arra emlékeztetik a humántárca államtitkárát, hogy a kulturális intézményekben dolgozó, húszéves gyakorlattal rendelkező szakemberek százezer forinttal kevesebbet keresnek, mint a nagy áruházláncok pénztárosai, kétharmaduk fizetése idén sem haladja meg a bruttó 180 ezer forintot, vagyis a szakmunkás bérminimum összegét. Ezért sorra hagyják ott az intézményeket a felkészült fiatal szakemberek. A könyvtári, múzeumi, levéltári, művelődési ágazat munkatársai azt kérik a kormánytól, hogy haladéktalanul rendezze a megalázó és már a nemzeti örökség megóvását is veszélyeztető bérviszonyokat.

A petíció átvételével az államtitkár tegnap sem foglalkozott, egy munkatársa vette át a méretes papírtekercset Csóti Csabától, a szakszervezet elnökétől, azzal a halvány ígérettel, hogy tanulmányozzák a szöveget. Az MKKSZ pedig rögzítette, hogy ha februárig nem kezdődnek meg a bértárgyalások, akkor a szakszervezet megkezdi a tagság sztrájkhajlandóságának felmérését és nem riad vissza a munkabeszüntetés megszervezésétől sem.

G.E.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!