Előző
Következő
új cikk

Belföld

Hol az örömteli tanulás? - Az iskola csak kifárasztja a gyereket

nepszava.hu|2018. jan 23. 12:16
[A+ A-]

Illusztráció/Shuttestock

A gyermekek túlterheltségét, az önállóságra nevelés valamint az örömteli tanulás hiányát mutatják a Szülői Hang felmérésének részeredményei, alátámasztva a múlt pénteki diáktüntetéseken elhangzottakat.

Eddig több mint ötezren töltötték ki a Szülői Hang nevű szervezet felmérését, a kedden közzétett első részeredmények szerint a szülők többsége (82,9 százaléka) úgy véli, a gyermekek túlterheltsége olyan nagy mértékű az iskolákban, hogy nem jut kellő idejük az életkoruknak megfelelő játékra, sportra, családi és szabadidős programra.

Gondnak tartják az önállóságra nevelés, valamint az örömteli tanulás hiányát is: a válaszadók többsége (63,4 százaléka) úgy látja, az idő nagy részében a gyermekeik nem örömmel tanulnak. Mindeközben pedig az iskola nem nevel önállóságra, önálló gondolkodásra, véleménynyilvánításra és felelős döntéshozatalra. A válaszadók 64,6 százaléka ebből a szempontból 1-esre vagy 2-esre értékelte az oktatási rendszer teljesítményét.

A szülői konzultáció még nem ért véget, a Szülői Hang weboldalán elérhető kérdőívet február végéig lehet kitölteni. A kérdőív további kérdései foglalkoznak a készségfejlesztés, differenciálás, kötelező plusz órák, tankönyvhelyzet, továbbtanulás és az egyházi iskolák kérdésköreivel is, és emellett azt is felméri, hogy az elmúlt nyolc évben a szülők véleménye alapján javult vagy romlott az oktatás színvonala. A végleges eredményeket márciusban hozzák nyilvánosságra.

A szülői szervezet szerint a kitöltések nagy száma miatt bátran kijelenthető, hogy a felmérés az elmúlt évek legnagyobb szabású szülői kezdeményezésű véleménynyilvánítási fórumává vált.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!