Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Charles Gati: Bagoly mondja

Népszava|2018. jan 24. 06:05
[A+ A-]

Az amerikai Freedom House múltheti összefoglaló jelentéséről azt nyilatkozta a magyar kormányszóvivő, hogy az FH „elfogult”. Ezzel egyet lehet érteni. Az FH 1941 óta működik, és azóta elfogult a demokráciák mellett, az áldemokráciák és főleg a diktatúrák ellen. Négy átfogó jelentést ad ki minden évben; nyár elején közli részletes tanulmányait a ma már csaknem 30 posztkommunista államról. (Ezeknek a tanulmányoknak az előkészítésében én is részt vettem a század elején.)

Míg az FH valóban elfogult a demokráciák mellett, a szóvivő elfogult a magyar kormány mellett. Ezért fizetik, ebből él. Mivel egyszer hosszasan elbeszélgettünk washingtoni irodámban, és kifejezetten intelligens embernek ismertem meg, kétlem, hogy vitatná elfogultságát. Komoly arccal nem tudná azt mondani, hogy ő objektív, tárgyilagos, egyáltalán nem egyoldalú vagy részrehajló. Azt mondaná: Még egyszer (ez az egyik kedvenc kifejezése): az FH elfogult.

Egy szóvivő állása megköveteli a pártosságot a jelent és a szocialista realizmust a jövőt illetően. Magyarázatát azonban kifogásolom. Azt mondta ugyanis, hogy az FH-t Soros pénzeli, és ezért kap a magyar kormány rossz osztályzatokat. Ez nem igaz. Az egyik Soros alapítvány valaha valóban támogatta a szervezetet, de a XXI. században csupán néhány ezer dollárt adományozott eleinte, és most már évek óta semmit. Az FH különféle projektjei révén több millió dolláros költségvetésének 86 százalékát a szövetségi kormánytól, elsősorban a State Departmenttől kapja. Az amerikai külügynek ugyanis sokkal többe kerülne, ha saját embereivel készíttetné el ezeket az átfogó tanulmányokat.

Tény, hogy Magyarország a maximális 100 pontból csak 72-őt kapott. Fájó, hogy – a posztkommunista országok között – az észtekkel, a szlovénokkal és a csehekkel együtt valaha élenjáró Magyarország most az Európai Unió legkevésbé demokratikus állama lett. Holtversenyben elsőből utolsó. Bulgária 80 pontot kapott, sőt Szerbia a maga 73 pontjával is jobban teljesít. De ha én – Isten őrizz – a magyar kormány szóvivője lennék, az FH jelentésének két másik részletét emelném ki.

Az egyiknek Orbán Viktor is örülhetne, ami maga a jelentés főcíme: Democracy in Crisis. A demokráciák krízise nem újkeletű, de az FH szerint 2017 a legrosszabb év volt évtizedek óta. Igaz, még mindig vannak tökéletes vagy majdnem tökéletes országok – például a 100 pontos Finnország, Norvégia és Svédország, a 99 pontos Kanada és Hollandia, a 98 pontos Ausztrália, Luxemburg, Új-Zéland és Uruguay. Nem véletlen, hogy ezekben az országokban a szabadság a jóléttel párosul. Ám az FH által igazolt tendencia, ismerjük el, rossz.

A másik érdekes részlet az Egyesült Államok gyönge, 86 pontos szereplése. A független Freedom House ilyen kritikusan - elfogultság nélkül, tárgyilagosan - bánt azzal a kormánnyal, amely költségvetésének 86 százalékát fedezi. A kemény kritika nélkülözhetetlensége jó példával szolgál a mai magyar kormánynak is.

Charles Gati