Előző
Következő
új cikk

Belföld

Falubusz-per: Dávid legyőzte Góliátot

Népszava|2018. jan 24. 05:05
[A+ A-]

Mondvacsinált okokra hivatkozva szegény kistelepülésektől vont el tízmilliókat a Magyar Államkincstár. A szabolcsi Uszka nem hagyta magát. Perelt és legyűrte az államot.

Az ukrán határnál fekvő apró falu, Uszka hatalmas sikert könyvelhetett el kedden, amikor a nyíregyházi közigazgatási bírságon legyűrte a Magyar Államkincstárt (MÁK) s megnyerte az úgynevezett "falubusz-pert".

Az ügyet elsőként a Népszava tárta fel: tavaly nyáron írtuk meg, hogy milliós nagyságrendben büntetett meg a MÁK több mint kétszáz, zömmel kistelepülési önkormányzatot. Arra hivatkoztak, hogy a polgármesteri hivatalok késve jelentették be a falugondnoki ellátást biztosító új kisbuszok rendszámát, s ezért másfél-két évre visszamenőleg követelték az üzemeltetéshez nyújtott támogatást. A községek hasztalan érveltek azzal: egyikük sem tudott a rendszám alapján vezetett külön nyilvántartásáról, de a buszokkal ugyanúgy a lakosság számára nyújtottak szolgáltatásokat, mint korábban, tehát a munkát elvégezték.

Zempléni polgármesterek közös levélben kértek segítséget három minisztertől, Pintér Sándortól, Balog Zoltántól és Varga Mihálytól, de nem jártak sikerrel. Volt, aki nem akart nyíltan szembemenni hatalommal, ezért inkább befizette a bírságot, s a háttérben a térség országgyűlési képviselőjénél "lobbizott" állami segítségért, az önhibájukon kívül hátrányba került településeknek nyújtható plusz támogatásért: akadt, aki kapott ilyet, másoknak az ígéret ellenére sem jutott.

– Uszka az egyenes utat választotta, mert bíztunk az igazunkban, s a bíróságok függetlenségében – mondta a Népszavának Sértő-Radics István a szabolcsi falu polgármestere, a Gémesi György nevével fémjelzett Új Kezdet Párt egyik alapítója. Előbb fellebbeztek, de az államkincstár első fokon elutasította a kérelmüket, ezután fordultak a bírósághoz jogorvoslatért. Azzal érveltek, hogy a kincstár hatáskörét túllépve intézkedett, a falubuszok működési engedélyét ugyanis az illetékes megyei kormányhivatalok adják ki, s azok ellenőrzik később az üzemeltetést. A falugondoki buszok megérkezésük másnapján munkába álltak, vagyis a kincstár olyan támogatási összeget kért volna vissza, amelyet ténylegesen az adott feladatra fordítottak.

A Magyar Államkincstár korábban lapunkat az ügyben arról tájékoztatta, hogy a visszafizetési kötelezettség időarányosan azokat a hónapokat érinti, amelyekben nem volt lejelentve az új rendszám. Kétszázhét önkormányzatot köteleztek pénzvisszafizetésre, s közel 120 millió forint folyt vissza így az államkasszába.

A nyíregyházi közigazgatási bíróság tegnap az uszkaiaknak adott igazat, s hatályon kívül helyezte a Magyar Államkincstár követelését. Ez egyelőre a 2015. utolsó három hónapjában felvett 650 ezer forintra vonatkozik, de Sértő-Radics szerint a nyertes per után a MÁK nemigen követelheti vissza tőlük a 2016-ra kifizetett közel 2 millió forintot sem, hisz arra sincs jogalapja. A döntés jogerős. A harmincezer forintos perköltséget, amely javarészt az ügyvédi díjat tartalmazza, szintén a vesztes állami cég fizeti. Az uszkai polgármester szerint ez a győzelem túlmutat önmagán, mert azt bizonyítja, hogy – miként Dávid Góliátot –, úgy az igazságtalan döntéseket hozó nagy állami rendszereket is le lehet győzni a törvény erejével.

Köteles László, Komlóska polgármestere az ítélet kihirdetése után lapunknak azt mondta: a per precedensértékű, s szerinte minden önkormányzatra vonatkoznia kell, így az érintett falvak mind visszakövetelhetik jogos jussukat a Magyar Államkincstártól.

Doros Judit

Lájkoljon minket a Facebook-on is!