Előző
Következő
új cikk

Belföld

Horthy-mise - Na jó, Auschwitz áldozataira is emlékeznek

Népszava|2018. jan 24. 15:25, frissítve: 2018. jan 24. 21:47
[A+ A-]

Budapesti Nemzetközi Vásár 1938 - Horthy Miklós kormányzó, tőle jobbra szemüveggel Chorin Ferenc a Gyáriparosok Országos Szövetsége (GYOSZ) elnöke a Felten & Guilleaume, Kábel, Sodrony- és Sodronykötél Rt. pavilonjában - Forrás: Fortepan/orig: HANSER MÁRIA

A szervezőknek eszükbe sem jutott, hogy amikor Horthy Miklósra emlékeznek, éppen a holokauszt nemzetközi emléknapja van. Osztie Zoltán plébános a Népszavának elmondta: minden áldozatról megemlékeznek majd.

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) belvárosi csoportja január 27-én, szombaton délelőtt „szentmise keretében szeretettel és tisztelettel” emlékezik a 150 éve született Horthy Miklós kormányzóra a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban. A rendezvényen Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója mond beszédet.

Ugyanezen a napon, január 27-én van az auschwitzi haláltábor felszabadításának évfordulója, amelyet az ENSZ közgyűlése 2005-ben a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánított.

Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója közösségi oldalán így kommentálta a templomi eseményt: „Auschwitz a magyar történelem legnagyobb temetője, ahol minden harmadik áldozat magyar állampolgár volt. Horthy nélkül mindez nem jöhetett volna létre – értjük hát, hogy miért kell az Országgyűlés alelnökének és a Veritas Intézet igazgatójának díszbeszédet mondania.”

KITÜNTETÉS Osztie Zoltán plébános Polgári Magyarországért díjat kapott 2016 decemberében

KITÜNTETÉS Osztie Zoltán plébános Polgári Magyarországért díjat kapott 2016 decemberében

Minden évben megemlékezést, imádságot, szentmisét tartunk Horthy Miklós kormányzó úr halálának évfordulója környékén – nyilatkozta lapunknak Osztie Zoltán, a KÉSZ volt elnöke, a rendezvénynek helyet adó Nagyboldogasszony-templom plébánosa. (Horthy 1957. február 9-én halt meg Portugáliában.) Az idei emlékünnepség szervezése is már jóval korábban megkezdődött, a „dátum kiválasztásakor eszünkbe sem jutott, föl se vetődött senkiben, hogy azon a napon van Auschwitz felszabadításának az évfordulója” – mondta Osztie Zoltán.

Minden olyasfajta törekvést, amely a Horthy Miklósra való megemlékezést szembe akarja állítani a zsidósággal és a holokauszttal, rosszindulatú szándék vezérel – jelentette ki. „Ez nem minket minősít, hanem azokat, akik ilyen szembeállítást tesznek” – közölte. A plébános ténynek nevezte, hogy a kormányzó „mentette a zsidókat”. Ellenvetésünkre hozzátette: „a történelmi kérdések eldöntését valóban jobb a történészekre bízni”.

A szombati rendezvénynek nem keresnek másik időpontot. A templomi szertartáson – mondta Osztie Zoltán – minden áldozatról megemlékeznek majd, így Auschwitz és a holokauszt áldozatairól is.

Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!