Előző
Következő
új cikk

Belföld

Erdő Péter állította le a Horthy-misét

Népszava|2018. jan 26. 15:44
[A+ A-]

Fotó: Molnár Ádám

A Népszava információi szerint Osztie Zoltán plébánostól személyesen Erdő Péter bíboros kérte, hogy ne rendezzék meg a Horthy-emlékmisét. A plébános megerősítette értesülésünket.

Csütörtök reggel még úgy volt, hogy a közfelháborodás ellenére január 27-én, szombaton megtartják a belvárosi Nagyboldogasszony-templomban a Horthy Miklós tiszteletére meghirdetett emlékimisét. Pár órával később Osztie Zoltán plébános a SZEMlélek blognak adott interjújában közölte, hogy a rendezvény elmarad, és azt későbbi időpontban sem tartják meg.

A meghívó szerint Boross Péter volt miniszterelnök, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója is felszólalt volna. Az, hogy egy katolikus templomban illusztris közéleti személyiségek Horthy Miklósra emlékeznek, önmagában is kérdéseket vet fel. Külön tiltakozást váltott ki, hogy január 27-én van az auschwitzi haláltábor felszabadításának évfordulója, a holokauszt nemzetközi emléknapja. Osztie Zoltán állította, hogy hónapokkal korábban, amikor a szervezés elindult, erre senki sem gondolt.

Egyházi forrásokból úgy értesültünk, személyesen Erdő Péter bíboros, az esztergom-budapesti főegyházmegye érseke járt közben annak érdekében, hogy ne tartsák meg a templomi Horthy-ünnepséget. Különben elkerülhetetlen lett volna az eddiginél is nagyobb botrány: a Horthy-mise miatt már megkezdődött az ellentüntetés szervezése.

Erdő Péter amúgy sokszor kiállt a zsidó-keresztény megbékélés és párbeszéd mellett. Ha hivatalos útja miatt a bíboros nem utazna az Egyesült Államokba, Frölich Róbert országos főrabbi társaságában valószínűleg ott lenne vasárnap a Terézvárosban, a zsidó-keresztény imaórán is.

Osztie Zoltán plébános megerősítette lapunknak, hogy beszélt Erdő Péter bíborossal, aki „határozottan azt kérte”, ne rendezzék meg az eseményt. Egyetértésben meghozott, közös döntés volt, hogy nem tartjuk meg az emlékmisét – tette hozzá.

A SZEMlélek blognak Osztie Zoltán azt ígérte, hogy keresni fogja Heisler Andrást, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét, aki Lezsák Sándornak írt nyílt levélben tiltakozott. A plébános betartotta ígéretét, és felhívta Heisler Andrást.

Osztie Zoltán elmondása szerint Heisler Andrással régóta ismerik és tisztelik egymást, izraeli zarándokúton is voltak együtt. Megegyeztek abban, a mostani alkalom indítást ad arra is, hogy hisztériakeltés és átpolitizáltság nélkül, higgadtan tisztázzák a vitatott történelmi kérdéseket. A kiengesztelődést kell szolgálni – jelentette ki a Népszavának nyilatkozva a plébános.

Hangsúlyozta, hogy a „sajtóban megjelent alaptalan feltételezésekkel szemben” az elmaradt rendezvénynek semmilyen politikai összefüggése nem volt: Boross Péter vagy Lezsák Sándor a plébános szerint nem politikusként, hanem magánemberként mondott volna emlékbeszédet.

Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!